Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2017. Bekijk hieronder het de eindejaarslijst 2017 van recensent/eindredacteur Peter van Cappelle.

2017 was een aardig jaar, maar als ik terug kijk kom ik erachter dat ik in het afgelopen jaar meer naar losse nieuwe nummers luisterde dan naar albums. Toch waren er wel een paar die er echt uitschoten voor mij. Ook een aantal waarvan ik hoge verwachtingen had, maar die er niet hoog genoeg uitsprongen om in mijn top 10 terug te komen. Zoals Arcade Fire, Haim, The Killers en Liam Gallagher.

10. Little Steven – ‘Soulfire’

Het was een twijfelgeval, omdat het eerste solo album van Steven Van Zandt sinds 1999 eigenlijk grotendeels een verzameling is van songs die hij eerder had weggegeven aan Darlene Love, Gary US Bonds en Southside Johnny & The Asbury Jukes. Ook heeft hij niet zo’n krachtige stem als zijn vaste compagnon Bruce Springsteen. Maar al met al is ‘Soulfire’ wel een frisse verzameling geworden waarop Little Steven terugkeert naar zijn roots van soul.

9. U2 – ‘Songs of Experience’

De eerste singles ‘You’re The Best Thing About Me’ en ‘Get Out Of Your Own Way’ deden vermoeden dat U2 een herhalingsoefening ging doen op hun nieuwe album. Gelukkig bleek de rest van het album sterker te zijn, en verrassender dan hun vorige twee albums. U2 probeert met ‘Songs of Experience’ hun status als grootste rockband ter wereld weer terug te veroveren en doet daarmee met dit album een aardige poging.

8. Lorde – ‘Melodrama’

Lorde is een kei in het produceren van catchy popsongs, en dat bewees ze op haar tweede album opnieuw met ‘Green Light’, ‘Perfect Places’, en ‘Homemade Dynamite’. Dat ze ook mooie sobere nummers kan produceren bewijst ze met ‘Liability’. Lorde is hoorbaar volwassener geworden op haar tweede album.

7. Wolf Alice – ‘Visions of a Life’

Afgelopen zomer verraste deze Britse band met de poppy jaren ’80-achtige single ‘Don’t Delete The Kisses’. Op hun tweede album vermengen ze moeiteloos punk, rock en pop met elkaar. ‘Visions of a Life’ moet haast wel het album zijn waarmee ze definitief hun naam vestigen.

6. Noel Gallagher’s High Flying Birds – ‘Who Built The Moon?’

Broerlief en rival Liam kwam met een redelijk solodebuut, maar dat Noel de drijvende kracht achter Oasis was bewijst hij opnieuw met zijn derde post-Oasis album. Weliswaar is dit album niet zo’n mooi geheel als zijn vorige twee albums. Het is een rommelig verzamelalbum, maar wel een glansrijk rommeltje met sterke songs.

5. London Grammar – ‘Truth Is A Beautiful Thing’

Eindelijk was er na 4 jaar weer een nieuw album van London Grammar. Waarop ze voortborduurden op hun debuutalbum door sobere songs te produceren, maar waarmee ze opnieuw indruk weten te maken.

4. Ryan Adams – ‘Prisoner’

Echtscheidingen leveren vaak sterke platen op. Zo ook bij Ryan Adams die op ‘Prisoner’ zijn verdriet over zijn scheiding verwerkt. Waarin duidelijk de invloeden van Bruce Springsteen, Tom Petty en Neil Young terug te horen zijn. Daar scoor je uiteraard punten mee.

3. Elbow – ‘Little Fictions’

Elbow kan volgens mij gewoon geen slecht album maken. Het vorige album ‘The Take Off And Landing of Everything’ vond ik weliswaar wat minder interessant dan de albums ervoor, maar dat weten ze met ‘Little Fictions’ opnieuw recht te trekken.

2. The National – ‘Sleep Well Beast’

Het is weliswaar hun meest toegankelijke album tot nu toe geworden, maar zonder dat ze daarmee radicaal van koers veranderen. Ondanks dat hun publiek steeds groter wordt blijft The National trouw aan zichzelf.

1. The War On Drugs – ‘A Deeper Understanding’

Soms kun je het idee hebben dat muziek met je meegroeit. Het vorige album ‘Lost In The Dream’, dat frontman Adam Granduciel schreef met thema’s als depressie en angststoornissen, paste helemaal bij hoe mijn situatie in 2014 ook was. ‘A Deeper Understanding’ is luchtiger en eigenlijk een volgend hoofdstuk uit het dagboek van Granduciel. Gedeeltelijk ook een volgend hoofdstuk in mijn persoonlijke leven.

Deel: