Het vorige album ‘Lost In The Dream’ uit 2014 zorgde ervoor dat The War On Drugs van een alternatieve indieband transformeerde naar een publieksfavoriet op hoofdpodia. Het zal ongetwijfeld nog door dat vorige album komen dat ze komende november twee keer de AFAS Live kunnen vullen, terwijl ze hiervoor nog in zalen als Paradiso stonden. Waarschijnlijk zal het nieuwe album ‘A Deeper Understanding’ daar niet veel aan veranderen. De verwachtingen waren misschien vrij hoog na het succes van het vorige album. Ze tekenden ervoor bij een groter label; Atlantic Records. Maar frontman Adam Granduciel deed geen concessies zoals expres opschuiven richting het mainstream publiek. In plaats daarvan maakte hij een logisch vervolg op ‘Lost In The Dream’.

Al bij de eerste single, het 11 minuten durende ‘Thinking Of A Place’, werd duidelijk dat dit album in het verlengde zou liggen. Geen korte hitgevoelige songs, maar ook op dit album nemen ze voor de songs ruim de tijd. Ook de invloed van Bob Dylan en Bruce Springsteen die op ‘Lost In The Dream’ veelal aanwezig waren zijn niet verdwenen. De invloed van The Boss was al hoorbaar in de single ‘Holding On’, maar ook in ‘Nothing To Find’. Dylan is weer duidelijk terug te horen in de afsluitende track ‘You Don’t Have To Go’. Terwijl opener ‘Up All Night’ is het broertje van ‘Under The Pressure’.

Het vorige album (sorry, maar we kunnen niet ophouden met vergelijken) was beïnvloed door Granduciel’s persoonlijke toestand waarin hij verkeerde van angststoornissen en depressie. Op dit album lijkt hij te vertellen hoe het nadien is verlopen. Iets minder somber en wat lichter, maar gelukkig niet verpakt in té lichtvoetige songs. Wat je bij een band als The War On Drugs niet moet willen. De band is perfect in het maken van sfeer in albums als geheel, en daar zijn ze op ‘A Deeper Understanding’ opnieuw in geslaagd. Muzikaal klinkt het als een geheel dat mooi op elkaar aansluit. Zoals dat er na het epische ‘Strangest Thing’ met ‘Knocked Down’ een ballad volgt die er mooi op aansluit, en dat je na het epos ‘Thinking Of A Place’ in de sfeer blijft met het daarop volgende ‘In Chains’.

‘A Deeper Understanding’ luistert weg als een nieuw hoofdstuk van het dagboek van Adam Granduciel. We zijn benieuwd wat het volgende hoofdstuk zal brengen. (9,0/10)(Atlantic)

Deel: