Nadat Oasis in 2009 ophield te bestaan en de broertjes Gallagher ieder hun eigen richting op gingen (maar wel ouderwets modder naar elkaar bleven gooien) werd het wel duidelijk dat Noel de belangrijke kracht achter de band was. Beady Eye (het bandje dat Liam met de overige ex-leden van Oasis vormde) was muzikaal aardig, maar de platen van Noel Gallagher’s High Flying Birds bevatten tekstueel meer inhoud. Beady Eye hield in 2014 op te bestaan en nu probeert Liam het voor het eerst solo met zijn debuut ‘As You Were’.

Liam’s eerste singles

De eerste singles waren in ieder geval veelbelovend. ‘Wall of Glass’ is een track waarmee je jezelf als solo artiest op de kaart kunt zetten. Vervolgens volgde er met ‘Chinatown’ een aardig niemendalletje, en met ‘For What It’s Worth’ persoonlijke reflectie waarmee hij teruggaat naar zijn roots: The Beatles. De invloed van de Fab Four op Oasis was natuurlijk altijd overduidelijk, en ook op Liam’s solodebuut zijn ze niet ver weg. Zo ligt ‘Bold’ in het verlengde van de door Lennon geïnspireerde Oasis track ‘I’m Outta Time’. Echter naast de Beatles lijkt de geest van Bowie’s ‘Space Oddity’ aanwezig in ‘Paper Crown’. Tot aan de vijfde track ‘For What It’s Worth’ haalt Liam het niveau van een gemiddeld Oasis album.

Liam Gallagher

Daarna wisselt het behoorlijk. ‘When I’m In Need’ klinkt ondanks de Lennon-achtige achtergrondvocalen te zoet en ‘Universal Gleam’ klinkt als een vroege afgekeurde versie van de Oasis-track ‘Let There Be Love’. Daarentegen wordt de lijn van ‘Wall Of Glass’ enigszins doorgezet met ‘Come Back To Me’ en ‘You Better Run’.

Verrassend

Maar het meest verrassende staat echter niet op het reguliere album, maar als bonustrack op de deluxe editie: de track ‘Doesn’t Have To Be That Way’. In de licht psychedelische track lijkt Liam getransformeerd tot Tame Impala. Het is een prijsnummer en daarom zonde dat het niet het reguliere album heeft gehaald.

Op enkele zwakkere broeders na (what’s in a name?) vlamt Liam hier wel meer dan op het laatste Beady Eye-album. Maar of hij zijn broer ermee naar de kroon steekt? We kunnen het pas zeggen wanneer Noel in november komt met zijn nieuwste creatie. (7,5/10) (Warner Bros)

Deel: