Het zal geen toeval zijn geweest dat Noel anderhalve maand na de release van het solodebuut van zijn broertje Liam weer met een nieuw album komt. Sinds de breuk van Oasis blijven ze elkaar treiteren. Maar los van dat kinderachtige gedrag tussen de twee gebroeders levert het wel aardige platen op. Liam’s album ‘As You Were’ was beter dan zijn twee albums met Beady Eye (de afsplitsing van Oasis die van 2010 tot 2014 heeft bestaan). Echter werd na de breuk van Oasis toch wel duidelijk dat Noel de drijvende kracht was achter de band. Dat kwam duidelijk naar voren op zijn twee eerdere solo albums waarop hij bewees dat hij dé liedjessmit van Oasis was.

Ook op het nieuwe album ‘Who Built The Moon?’ probeert Noel zichzelf te bewijzen. Hoewel het hier een bontere verzameling betreft dan zijn vorige twee albums. Als geheel waren die vorige twee albums meer egaal, terwijl hij hier uit verschillende vaatjes tapt. Zo doet opener ‘Fort Knox’ (sterker als openingstrack dan als single) denken aan zijn samenwerking uit de ‘90’s met The Chemical Brothers, is ‘Holy Mountain’ bijna een mash-up tussen Bryan Ferry’s ‘Let’s Stick Together’ en Plastic Bertrand’s ‘Ca Plane Pour Moi’, en in ‘Be Careful What You Wish For’ horen we de altijd terugkerende Beatles-invloed (doet sterk denken aan ‘Come Together’). Daarnaast flirt hij ook met funk (in ‘Keep On Reaching’), sixties-achtige Motown soul in ‘If Love Is The Law’, en new wave in ‘She Taught Me How To Fly’. En dan heeft hij ook nog eens het mooiste nummer op het laatst gelaten als een bonustrack: de sobere ballad ‘Dead In The Water’.

Het is een bonte, wat rommelige verzameling, maar wel een glorieus rommeltje. Liam bewees afgelopen jaar vooral live (o.a. op Pinkpop) over het heilige vuur te beschikken, terwijl Noel verdronk in grote stadions als support act van U2. Maar als het om het studiowerk gaat en om de sterkste songs componeren dan wint Noel het met gemak van zijn broertje. Daarom zouden ze elkaar ook goed kunnen aanvullen, maar de kans daarop lijkt net zo onwaarschijnlijk als een Beatles-reünie. Daarom moeten we maar genieten van wat Noel solo produceert en Liam op het podium brengt. (8,0/10) (Sour Mash)

Deel: