Programmeurs van Nederlandse jazzclubs, verenigd in de VIP (Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia) slaan de handen ineen en organiseren op zaterdag 25 november de Nacht van de Jazz. In Paradox dit jaar met de gepassioneerde klanken van de stertrompettist Enrico Rava.

De Italiaanse Rava werd gegrepen door het instrument toen hij Miles Davis hoorde. Die inspiratiebron hoor je heel duidelijk op zijn album Wild Dance, zijn meest recente plaat, die in 2015 uitkwam op het gerenommeerde kwaliteitslabel ECM. Het album bevat eigen stukken van Rava met een breed spectrum aan stemmingen: van een broedend
gespeelde ballad tot vurige uptempo postbop.

Rava laat horen dat subtiliteit en intensiteit, elegante onderkoeling en emotionele warmte geen tegenpolen zijn. De trompettist komt nu naar Nederland met een geheel Italiaans ensemble, hetgeen een zuidelijk stempel drukt op zijn composities: de ideale begeleiding voor de vrije, open tonen van Rava.

Enrico Rava staat op zaterdag 25 november in Paradox in Tilburg.

Deel: