Orkaan Nena bereikte zaterdagavond Hertme en zorgde voor heel wat opschudding. Vooraf en tijdens het concert liet de vakvrouw een verpletterende indruk achter. Nena, natuurlijk bekend van ’99 Luftballons’, zit al 40 jaar in het vak en levert nog steeds hoogstaande albums af. Naast de bekende jaren ’80 singles weet ze ook op meer recente albums ‘Made in Germany’ uit 2009 en ‘Willst du mit mir gehn’ met de tijd mee te gaan en nog steeds hitgevoelige nummers te schrijven. Haar meest recente album ‘Old Skool’ uit 2015 gaat qua sound weer terug in de tijd.

De voorspellingen wanneer de orkaan zou overkomen waren onjuist, de orkaan Nena trok 5 kwartier te laat over Hertme. De orkaan duurde 70 minuten en bood ons een zangeres die het publiek geheel inpakte. Afgetrapt werd er met de meest recente single ‘Genau Jetzt’ waarbij Nena direct contact zocht met het publiek en de aandacht niet meer liet ontglippen tot het einde van de set.

Nena liet zien dat ze muzikaal nu op haar hoogtepunt zit, want de lat werd hoog gelegd in Hertme. Een puike 8-koppige band met haar zoon Sakias op keys en haar dochter Larissa Kerner als een van de achtergrondzangeressen. Bij de eerste tonen bleek dat de stem van Nena nog hard en loepzuiver is. Het optreden was een echte wervelwind, want de twee gitaristen sprongen en renden over het podium alsof het een hardrock show was. Met twee gitaristen was het af en toe meer rock dan pop. Een mooie afwisselende mix qua muziek. Ze brachten een show met veel energie, uitstraling en dynamiek, het leek alsof ze zich nog moesten bewijzen. Nena die stralend op het podium stond en nog steeds een uitstraling heeft alsof ze net dertig is. Het is lastig om hoogtepunten aan te wijzen daar de eerste set van het ene hoogtepunt in het andere hoogtepunt overliep. ‘?’, ‘Lechtturm’, ’Zaubertrick’ en met orkaankracht 5 kwam ‘Rette Mich’ voorbij waarbij de gitaristen op de grond rolden en daarbij nog fraaie gitaarsolo’s wisten te brengen.

Toen ze ‘ Willst Du mit mir gehn’ inzette klonk telkens na het refrein een knetterhard ‘JAAAAAAAAAA!’ De liefde werd daarna beantwoord met een liefdevolle ‘Ich komm mit dir’. De orkaan stokte 1 minuutje waarbij Nena even mediteerde voordat ze ‘Wunder gescheh’n’ startte. De set werd natuurlijk afgesloten met ’99 Luftballons’ dat nummer mooi gemixt werd met ‘Hey Jude’ van de Beatles waarbij de LOVE luchtballonnen het publiek in gingen. De orkaan Nena categorie 5 kwam dan na 70 minuten tot stilstand waarbij het publiek in hun hart werd geraakt. Nena en band wisten op alle punten (geluid, interactie, licht, muzikaal en uitstraling) zeer hoog te scoren.

Het publiek vroeg in het Duits nog om een ‘Zugabe’ en Nena perste er dan nog een klein stormpje uit, waaronder dit hits ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ en ‘Zusammen’. Het hoogtepunt van de Orkaan Nena is dan al overgewaaid.

Foto’s (c) Rene Obdeijn

Deel: