Darius Rucker werd eind jaren tachtig bekend als zanger van de pop/rockformatie Hootie & The Blowfish waarmee hij zelfs een Grammy in de wacht sleepte. Sinds het uiteen vallen van de band ging hij een bijzondere solocarrière aan met zelfs een R&B-album in 2002. De bijzondere keuze om daarna de countrymuziek te omarmen levert hem stampvolle zalen op. Ook de Melkweg was maandagavond op enkele plekken na uitverkocht.

Darius Rucker

Het blijft een vreemde combinatie om te zien. Het warme, unieke stemgeluid van Darius met die heerlijke countrysound staat in schril contrast met zijn uiterlijk. Waar je een “redneck” met cowboyhoed verwacht, staat daar een typische R&B-zanger die drie keer per week in de sportschool zit. Desalniettemin past de countrymuziek hem als een maatkostuum.

Door de opening met ‘Lighter Up’ van het album ‘Southern Style’ en ‘Radio’ van ‘True Believers’ is de muzikale toon meteen gezet. Fantastische countrymuziek door zijn vaste begeleidingsband inclusief steelguitar, viool en banjo. Rucker leek van plan om in de anderhalf uur zoveel mogelijk uit zijn rijke repertoire tentoon te stellen. Wel vertelde hij tussendoor dat de Melkweg een bijzondere plek voor hem blijft. Niet alleen doordat de grote zaal steeds weer vol staat, maar zeker door een gebeurtenis in 1996. Hij vierde in de popzaal zijn dertigste verjaardag en nog steeds circuleren daar de verhalen van in zijn vriendengroep.

Covers

Naast zijn eigen muziek staan er steevast altijd enkele covers op de goedgevulde setlist. Natuurlijk zijn daar de Hootie klassiekers ‘Hold My Hand’ en ‘Only Wanna Be With You’. Ook de Garth Brooks cover van ‘ Friends In Low Places’ blijft dichtbij zijn countryroots. De meest opvallende versie was die van ‘No Diggity’, ooit een grote hit voor Blackstreet. Met speels gemak wist hij deze bijna 1 op 1 te coveren. Er zijn ook nummers waar je eigenlijk alleen aan mag komen als je zeker weet dat je deze kan “nailen”. De ultieme Prince klassieker ‘Purple Rain’ is daar een mooi voorbeeld van. De zelfverzekerde houding van Darius bleef in dit slotnummer recht overeind. Grote complimenten voor de de band die zelfs met de lastige gitaarsolo geen foutje maakte. Een zeer gedurfde keuze die gelukkig geweldig uitpakte.

Darius Rucker wist op zeer overtuigde wijze de countrymuziek op te poetsen. Door een vleugje R&B en een snufje rock toe te voegen stofte hij het imago van country af. Country is in deze uitvoering gewoon een super coole muziekstijl.

 

Deel: