Afgelopen maandag werden weer Neerlands belangrijkste muziekprijzen uitgedeeld. De uitreiking van de Edisons vindt al ruim vijftig jaar plaats en elk jaar lijkt de uitreiking grootser te worden. Met de nieuwe lokatie Gashouder op het Amsterdamse Westergasterrein is het totaalplaatje compleet.

Rode loper

Bij de ingang waren er al veel blije gezichten te ontdekken toen men zich realiseerde dat deze “walk of fame” gewoon binnen plaats vond in plaats van buiten te blauwbekken. Van op-maat-gemaakte smokings tot prachtige galajurken en eigenwijze rockkostuums passeerden de drukke persruimte. Het grote verschil tussen de jonge muzikanten en ” oude rotten” werd duidelijk op de rode loper. Waar Rotterdam Airlines en Dakota onwennig zich een plekje zochten, stonden de mannen van de De Staat ongegeneerd te poseren.

De Staat

Optredens

Naast de 12 beeldjes wordt er ook altijd ruimte gemaakt voor diverse optredens. Ook dit jaar koos men niet voor zekerheidjes maar kreeg ook jong talent een kans om zich te profileren aan vakgenoten en pers. De aftrap was voor hiphop formatie Broederliefde die na een bizar succesjaar lieten zien dat ze ook de stijve smokings losjes aan het bewegen kregen. De bijzondere muziek van Klangstof werd nog niet door iedereen begrepen, maar het feit dat ze slechts twee keer in Nederland te zien zijn dit jaar, zegt veel over hun populariteit in het buitenland.

De mannen van B-Brave hadden zich snel omgekleed in witte outfits om te laten zien dat ze de stempel van boyband nu wel echt zat zijn. Een gelikt optreden met lekkere dansmoves met muziek die steeds meer richting urban gaat. De oeuvreprijs werd op een mooie manier bekend gemaakt door een optreden van Dakota, die een aantal liedjes van de winnares Anouk speelden.Het meest hilarische optreden van de avond was die van Douwe Bob en zijn band met het nummer ‘How Lucky We Are’. Net als in de videoclip was het niet Douwe die als frontman zijn ding deed, maar Fresku in de rol van zanger. Als een verkapte Martin Morero haalde hij alles uit de kast om het publiek te vermaken.

Het muzikale hoogtepunt werd echter bereikt door Jeangu Macrooy met voltallige band. Een van de grootste talenten op dit moment die ongetwijfeld een grote doorbraak gaat meemaken dit jaar. Een Nederlandse Anderson .Paak is opgestaan. Winnaar van de Edison ‘Beste Nieuwkomer’ Indian Askin mocht de eervolle rol bekleden als afsluiter van de avond. Wie deze giganten al eens aan het werk hebben gezien weten dat zij altijd vol gas op het podium gaan. Twee gigantische confettikanonnen maakten een officieel einde aan de avond.

 

Alle winnaars van de Edisons 2017 op een rijtje:

Dance: Weval – Weval
Rock:  Kensington – Control
Hiphop: Rotterdam Airlines – Gate 16
Volksmuziek: Andre Hazes jr. – Leef
Alternative: Klangstof – Cloese Eyes To Exit
Song: Martin Garrix – In The Name Of Love
Oeuvre: Anouk
Pop: Douwe Bob – Foolbar
Videoclip: Typhoon / Ivan Barbosa – We Zijn Er
Nieuwkomer: Indian Askin – Sea Of Ethanol
Album: Broederliefde – Hard Work Pays Off 2

 

Foto’s: Armelle van Helden

Veel meer foto’s van de Edisons zijn te zien op onze Facebook pagina.

Deel: