Afgelopen zaterdag werd feestelijk de doop gehouden van het debuut album ‘Psycho Sister’, van The Naked Sweat Drips uit Boxmeer onder het platenlabel van Butler Records. Hoewel het woord feestelijk een raar gekozen woord is bij een performance dat raakt aan het psychopatische met teksten waarbij de wanhoop, verlies en drugsgebruik er van afspat.

De band bestaat uit: Zanger Stefan Kollee, gitaristen Winand Derks en Kristian Strik, bassist Rick Veldkamp, toetsenist Luc Jeuken en Jimmi Vos op de drums. Met hun geheel uit eigen composities bestaande plaat/CD op zak zijn ze van plan om een spetterende promotietour te maken. Te beginnen in Nijmegen, alwaar ze zich in het verleden als eens tot winnaar van de Roos van Nijmegen mochten laten kronen.

In 2010 begonnen ze als coverband met repertoire van o.a. DeWolff. Inmiddels zijn de bijtgrage honden van de psychedelische rockband The Naked Sweat Drips al lang hun eigen weg ingeslagen. Van hun titelloze debuut-ep (2013) komen slechts ‘Ruined in seconds’ en ‘Even eagles abandon their nests’ nog in de richting van wat ze zelf omschrijven als “psycho-grunge”, een mix van sixties psychedelica en seventies rock. Hun stijl kenmerkt zich door constante dreiging, duistere donkere tonen met rauwe randen. De van ambitie uitpuilende kerels willen grotere stappen de wijde (festival) wereld in gaan maken. Met de release van hun eerste album, mede mogelijk gemaakt door crowdfunding, werd gisteren de eerste grote stap gezet.

In een uitverkocht Merleyn speelden de heren naast de eerder twee genoemde nummers het hele splinternieuwe album. Voldoende voor een anderhalf uur durende trip. Met tomeloze energie en passie preekten de heren hun zware teksten en muziek. Uithalen van de gitaren werden ondersteund door krachtige slagen op de drum en gingen begeleid met schreeuwende orgelgeluiden. Hun optreden was een ervaring dat grenst aan duistere nachtmerries en die je vervolgens weer even later liet meevoeren naar een tedere zachte roes, waarbij de bekkens van het drum nu eens niet de klappen opvingen, maar liefdevol werden gestreeld. Daarna werd je brutaal weer terug geworpen de treurnis in. Voeg daarbij een uiterst bewegelijke onstuitbare zanger en het sextet is compleet en klaar voor de aanval. Psycho Sister in een muzikale bitch dat zich niet makkelijk laat vangen. TNSD is echter bovenal en echte live-band. Nederland wees gewaarschuwd.

Foto (c) Marcel Hakvoort

Deel: