‘Unintended’, ‘Plug in baby’ en ‘Knights of Cydonia’: Muse brengt in het Romeinse Stadio Olimpico een hele reeks klassieke rockhits ten gehore. Het Britse trio staat bekend als een van de beste live-acts van deze tijd. De beste band van de laatste jaren? Wellicht. De beste liveband van het moment? Volgens sommige kenners zeker. Want als Muse optreedt, gaat het dak eraf. Het Britse rocktrio kan inmiddels bogen op dik anderhalf decennium ervaring met concerten en dat is in de concertregistratie Muse – Live at Rome Olympic Stadium te merken.

Paar woordjes Italiaans
Met hits als ‘Plug in baby’, ‘Supermassive black Hole’ en ‘Knights of Cydonia’ brengen ze het publiek in vervoering. Frontman Matt Bellamy heeft een paar woordjes Italiaans geleerd en hult zich bij de vertolking van ‘Undisclosed desires’ zelfs in de Italiaanse driekleur. Zoals altijd hebben de Britse rockers flink de portemonnee getrokken voor de special effects, en over de lichtshow van de band werd in Rome nog lang nagepraat.

Geruchtmakend
Dat was overigens niet alleen omdat die zo spectaculair was, maar omdat Bellamy er een geruchtmakende opmerking over plaatste. Twee weken na het concert in Rome vertelde hij aan de Australische site News.au dat de band duizenden euro’s smeergeld had moeten betalen voor een vergunning voor de speciale effecten met vuur. “Dat was verdraaid duur. Ongelooflijk duur zelfs. Maar het was het waard. En als de mensen het naar hun zin hebben: wat maakt het uit?” De lokale autoriteiten waren ‘not amused’ en lasten een onderzoek in. Waarop de band in een verklaring liet weten “verkeerd begrepen” te zijn.

Kijktip: Muse – Live at Rome Olympic Stadium, 22:00 – 23:35 uur, NPO 3

Deel: