Verslag van de twintigste editie van het Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde. Ongeveer 200.000 bezoekers genoten van muziek, motoren, stunts, spektakel en bier, en dat kunnen de thuisblijvers nu dus ook. Oe-oe-oe-oerend hard! Eigenlijk is alles aan het Zwarte Cross-festival hard. Niet alleen de muziek en de motoren, ook de kaartverkoop lijkt elk jaar wel harder te gaan dan het jaar ervoor.

Hoogtepunten
BNN zendt een uur lang hoogtepunten uit van de Zwarte Cross, het unieke feestweekend in de achterhoek. Presentatoren Lars Gierveld (bekend van onder meer RamBam) en Bella Hay (dochter van Golden Earring-zanger Barry Hay) ontdekken het festivalterrein, interviewen artiesten en nemen ongetwijfeld een kijkje bij een van de vele crosswedstrijden. Er wordt in vele klassen gecrosst, niet alleen serieuze races, maar ook de ludieke ‘Heels on wheels’ en de ‘Apartigheidsklasse’, waarin het er vooral om draait een zo origineel mogelijk voertuig te gebruiken.

Tante Rikie
“Vooralsnog sneuvelen alle records en alles lijkt erop dat de twintigste editie de mooiste tot nu toe gaat worden!”, zei festivalicoon en mascotte Tante Rikie voorafgaand aan de Zwarte Cross. In 1997 ontstond het festival voor de grap als een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen. Er kwamen toen zo’n duizend bezoekers op af, maar dit jaar, bij de twintigste editie, werden 200.000 mensen verwacht. Zij hebben op het bosrijke festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde genoten van muziek, motoren, stunts, spektakel en bier. En daar kunnen de thuisblijvers zich op de bank bij aansluiten.

De Zwarte Cross, 22:45 – 23:50 uur, NPO 3

Deel: