Balthazar stond al twee keer op Lowlands en ook dit jaar reist de Belgische indierockband af naar Biddinghuizen. Eerder dit jaar verscheen het derde album ‘Thin Walls’, een plaat die grotendeels op tour werd geschreven en die in hun thuisland een groot succes is. “Op tour zit je in een soort verdoofde ‘state of mind’ waardoor het meer uit je onderbewuste komt. Het was tof om een herwonnen gevoel van naïviteit te hebben, niet in negatieve zin maar juist als een gevoel van vrijheid.”

Nog voor hun debuutplaat ‘Applause’ in 2010 maakte Balthazar al furore in eigen land door enkele prijzen, waaronder winnaar van de nationale Kunstbende wedstrijd, mee naar huis te nemen. ‘Applause’ won op haar beurt een Music Industry Award (MIA) voor beste album en na een succesvol optreden op Eurosonic Noorderslag in 2011 volgde ook aandacht in de rest van Europa. De vervolgplaat ‘Rats’ won in 2012 eveneens een MIA voor beste album en de band toerde uitgebreid door Europa. In 2013 werden ze uitgenodigd als voorprogramma voor de Britse indierockband Editors.

Balthazar schrijft meeste nummers binnen een kwartier

Hoewel Balthazar nog veel tourde voor hun tweede plaat ‘Rats’ kreeg de band het gevoel dat ze niet zo productief meer waren. Hier moest verandering in komen. “Ik denk tijdens het support van de Editors, dat we hadden gesproken om elke dag een nummer te schrijven en dat hadden we ook gedaan. Dus dat was het echte begin van ‘Thin Walls'”, zegt gitarist en zanger Maarten Devoldere. “De meeste nummers schreven we binnen een kwartier, maar we hebben er wel heel veel geschreven om een strenge selectie te maken. Bij de vorige plaat was het echt een maand zwoegen voor een nummer”, gaat hij verder.

Het uitgangspunt voor de Belgen was om een album neer te zetten dat het ook live goed zou doen. “Het is een hele dankbare plaat om mee te werken. In tegenstelling tot ‘Rats’ is het een vrij goed live album. ‘Rats’ was een hele intieme plaat. Dat kwam goed over tijdens clubshows, maar was soms wat moeilijk op festivals,” zegt Devoldere. “Ik vind vooral de sfeer van de nieuwe nummers levenslustiger en live ben je levenslustiger dan thuis in de zetel”, voegt de tweede frontman Jinte Deprez toe.

De albumtitel ‘Thin Walls’ benadrukt het feit dat de plaat vooral op tour tot stand is gekomen. De regel zelf is afkomstig uit het nummer ‘Last Call’. “Daar zit een zin met ‘Thin Walls’ in. Het komt er op neer dat de plaat niet in complete privacy of afzondering is geschreven. Op tournee heb je dunne muren, je zit bijna constant op elkaars lip. Al denk je dat je privacy hebt zijn het eigenlijk nog maar dunne muren”, zegt Deprez.

Balthazar speelt zaterdag 22 augustus op Lowlands.
Deel: