Joss Stone moest van Damian Marley maar eens een reggae-album maken, maar dat zag de 28-jarige Britse soulzangeres aanvankelijk niet zitten. Ze ging wel met het genre aan de haal en haar zevende album ‘Water For Your Soul‘ laat een veelheid aan stijlen horen met voor het eerst een prominente plek voor reggae. Alles proberen is nou eenmaal haar levenshouding, zegt Joss Stone. “Maar ik zal nooit met grote namen samenwerken omdat het mijn muziek geloofwaardiger maakt.”

joss-stone-water-for-your-soulJoss Stone brak al op 16-jarige leeftijd door met het kassucces ‘The Soul Sessions‘ uit 2003 en verkocht inmiddels meer dan 12 miljoen albums wereldwijd. Ze scoorde hits als ‘You Had Me’ en ‘Fell In Love With A Boy’ en staat bekend als een eigenzinnige zangeres die altijd haar eigen weg kiest. Sinds 2011 verschijnen haar albums op haar eigen Stone’d label. In dat jaar is ze ook onderdeel van de supergroep SuperHeavy met Mick Jagger, Dave Stuart en Damian Marley. Die laatste probeert haar warm te krijgen voor reggae.

Altijd alles proberen

“Ik maakte gelijk de beslissing dat het geen honderd procent reggaeplaat zou worden”, vertelt Joss Stone over ‘Water For Your Soul’. “Maar ik wil altijd alles proberen. De ‘ik probeer het wel’ houding is onderdeel van mijn dagelijks leven. Dat heeft me al veel goede dingen opgeleverd. Ik heb mooie plaatsen bezocht, met heel verschillende artiesten gezongen en veel soorten muziek gemaakt door die levenshouding. Je probeert het gewoon. En als het goed klinkt, doe je er wat mee.”

Regels

Over de veelheid aan stijlen op ‘Water For Your Soul’ zegt Stone: “Kunst heeft geen regels en ik ben gek op dat gegeven. Ik hou niet zo van regels, daarom is dit het perfecte medium om mezelf in te uiten. Deze plaat is ontstaan uit een heleboel verschillend dingen die ik uitprobeerde en leuk vond. Het lijkt allemaal bij elkaar te passen en hielp mij om bepaalde verhalen te vertellen.”

Zwaargewichten

Toen het er nog op leek dat ‘Water For Your Soul’ een echte reggae plaat zou worden, werd Stone geadviseerd om met een paar grote namen uit dat genre te gaan samenwerken. Dit wees ze resoluut van de hand. “Sommige mensen zeiden: je moet nu wel met een paar zwaargewichten uit de reggae gaan werken, anders wordt de plaat niet serieus genomen. Maar ik zal nooit met grote namen samenwerken alleen omdat het mijn muziek geloofwaardiger maakt. Ik heb daar vaker mee geworsteld en ik haat het. ‘Oh, maak je een soulplaat? Dan moet je de blazers van James Brown hebben!’ Nee, dat hoef ik dus niet.”

©FaceCulture

Deel: