In een uitverkochte en snikhete Melkweg vonden we donderdagavond FFS op het podium. Dit unieke project, dat 10 jaar op zich liet wachten, bracht de Schotse indie rockers Franz Ferdinand en de Amerikaanse synthpoppers Sparks bij elkaar.

Het titelloze album van FFS staat vol met oldskool art-rock en electropop songs, maar de nummers zouden stuk voor stuk prima thuispassen op het album ‘Tonight’ van Franz Ferdinand. Het is dus overduidelijk dat de mannen uit Schotland in hun voordeel waren donderdagavond en dat blijkt ook aan het publiek.

Maxazine FFS 02072015 Stephanie Free2De opener ‘Johnny Delusional’ zette direct de toon van de avond. Het theatrale samenspel tussen de frontmannen Russell Mael en Alex Kapranos leek een waar toneelstuk en gitarist Nick McCarthy stond enthousiaster dan ooit op het podium.

Kapranos gooide de heupen los en wond het publiek om z’n vinger met z’n ietwat ouderwetse danspasjes. Er volgde een schietgebedje tijdens ‘Save Me From Myself’ en Russell liet hierna z’n energie de vrije loop en waagde wat gekke sprongetjes.

FFS bovenal voor Franz Ferdinand fans

Maxazine FFS 02072015 Stephanie Free3Uiteraard werden donderdagavond de (tiener) Franz Ferdinand fans ook even gekieteld. Als al vrij vroeg in de set ‘Do You Want To’ te horen is, gaat het publiek helemaal los en later op de avond kregen deze fans nog meer pleziertjes met ‘Michael’ en ‘Take Me Out’.

Jammer dat het eigenlijk alleen bij deze nummers helemaal los ging, want aan de show en de nummers van de formatie FFS lag het niet. Maar wie de muziek (nog) niet kende had in ieder geval genoeg om naar te kijken, zoals Nick en Bob die samen de toetsen bespeelden, Paul die z’n drums inruilde voor een elektrische versie en Ron Mael (70) die de show stal met een dertig seconden durende solodans. Ron, die de gehele show sto├»cijns achter z’n keyboard zat, leek een soort strenge docent die z’n ‘leerlingen’ goed in de smiezen hield. Z’n act was magistraal en hij liet zich niet eens afleiden door een vervelende fan die een enorme plastic roos onder z’n neus duwde.

Maxazine FFS 02072015 Stephanie Free5Na het nummer ‘Piss off’ wss er de traditionele break en verliet de band het podium door het publiek toe te zingen “Why don’t you piss off”. Een uitgebreid afscheid naar het publiek en het leek er echt even op dat de show er op zat. Als toegift ‘May I’ en ‘Call Girl’ waarbij een leuk bordje in het publiek verscheen met de tekst: “Omdat ik je nummer niet heb”.

Helaas hadden we ook te maken met een ‘irritante’ fan, die de inzet van het laatste nummer verpestte. Pas als deze fan doorheeft dat Alex hem een dodelijke blik geeft en Russell hem “Oi, shut the fuck up” om de oren smeet, kan eindelijk het beste nummer van de avond gespeeld worden. Het ‘Collaborations Don’t Work’ is een grote knipoog naar de samenwerking die FFS is aangegaan. Een ongewoon, maar uitermate goed project is eruit voortgekomen en FFS is absoluut klaar voor het festivalseizoen. Donderdag was een magistrale show, de act, de muziek en al het theatrale er omheen klopte. Het is Russell dan ook vergeven dat hij af en toe een verkeerde regel tekst zong.

Foto’s (c) Stephanie Free, Maxazine.nl

Deel: