Normaal en Rowwen Hèze komen elkaar al jaren tegen op festivals en in feesttenten. En al net zolang leefde de wens om samen ooit een single op te nemen. Vandaag komen de twee jubilerende dialectbands uit de Achterhoek en Limburg uit met hun eerste gezamenlijke single ‘Gries’.

Het nummer ‘Gries’ vertelt over de jaren uit hun carrière die in een sneltreinvaart voorbij zijn gevlogen. “En toen inens, toen ware we gries”, zingen beide bands. “Je kijkt terug op al die jaren, knippert met je ogen en ineens ben je grijs”, aldus frontman Jack Poels van Rowwen Hèze. “Je begint samen met een band, tourt uiteindelijk dwars door Nederland en zelfs over de grenzen, vol gas vooruit en dan ineens sta je hier. Terugkijkend op 30 en 40 jaar muziek maken.”

griesTijdens het schrijven van het nummer viel meteen op hoeveel gelijkenissen er zijn in beide dialecten, qua uitspraak en spelling. Maar dat niet alleen. Beide bands hebben zich toch altijd op een bepaalde manier moeten bewijzen, afkomstig van het platteland, zingend in het dialect. “En in de ogen van het publiek zagen we elke keer weer dat we gelijk hadden”, aldus Bennie Jolink van Normaal. Normaal stopt eind dit jaar met optreden; 40 jaar vonden de Achterhoekers meer dan genoeg, ‘Gries’ kan daarom gezien worden als een van de hoogtepunten, aangezien de band het verdient om op hun hoogtepunt te stoppen.

Gries gratis

‘Gries’ is hier gratis te downloaden! Rowwen Hèze geeft iedere maand een gratis download uit. Speciaal voor de trouwe fans.

Deel: