De organisatie van het ZOKS Festival kijkt terug op een uiterst geslaagde editie. Voor het eerst in de geschiedenis moest het festival de poorten sluiten. Voorzitter Haico Brummans spreekt van een goed jaar dat het festival ook nodig had. De voorgaande drie edities kampte het festival iedere keer met minstens een dag slecht weer. ‘Deze editie zorgt weer voor wat nieuw spek op de ribben’, aldus Brummans.

navaroneDe eerste dag, vrijdag, werd afgesloten door de eveneens uit de UK komende band met met vuur in hun donder en de blues in hun hart: THE HOAX. Hun opwindende live shows brachten weer leven in de Engelse blues scene en ver daarbuiten. Met een serie zeer goed ontvangen cd’s en spectaculaire optredens raasden The Hoax over Engeland, Europa en the States. Nadat ze in enkele jaren tijd alles bereikt hadden wat maar mogelijk was stopte The Hoax 1999 op hun hoogtepunt. Alle bandleden gingen eigen projecten doen, maar de naam The Hoax bleef rondzingen. Al was het maar door de vele bands die hun nog steeds als een van hun grootste voorbeelden en inspiratie bron noemen. De verzoeken om optredens bleven binnenstromen en zo af en toe komt de band terug. In 1998 stonden ze al eens op het ZOKS Festival; in de stromende regen bezorgden ze het toenmalige bomvolle Stationsplein een van de meest memorabele ZOKS optredens ooit! In juni waren ze voor drie optreden naar Nederland, een daarvan is het ZOKS Festival, net zo legendarisch als in 1998 zo bleek. En met een heerlijke temperatuur!

Het feit dat zaterdagavond de poorten dicht moesten bij het optreden van Level 42 is een ‘absoluut unicum’ in de historie van ZOKS. Brummans ‘Het is jammer als je mensen aan de poort moet teleurstellen, maar het is wel mooi om te zien dat er zoveel belangstelling is voor je programma.’ Volgens Brummans was er nog wel plek op het plein, maar is gekozen om de hekken te sluiten om het niet té druk te laten worden omwille van de sfeer. Die sfeer was dankzij het weer en dankzij een gevarieerd programma van lokale bands en talentvolle Nederlandse bands, waaronder Navarone op vrijdag en Makebelieve op zaterdag, twee dagen lang goed.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort, Maxazine.nl

 

Deel: