Hoewel ze al ruim twintig jaar succes heeft met persoonlijke muziek, is Heather Nova nog lang niet klaar. Ze blijft de verdieping zoeken op haar negende album ‘The Way It Feels‘. “Kunst moet rauw zijn, als artiest moet je altijd open zijn en de waarheid vertellen”, vindt de 47-jarige singer-songwriter uit Bermuda. “Diep in jezelf graven is niet altijd makkelijk, en het met de wereld delen is nog veel moeilijker. Maar het levert de meest waardevolle muziek op, de liedjes waarvoor mensen me bedanken dat ik ze geschreven heb.”

Foto (c) Robert Tjalondo, archief Maxazine

Foto (c) Robert Tjalondo, archief Maxazine

Heather Nova is geboren op het eiland Bermuda in de Atlantische Oceaan waar ze nu weer met haar gezin woont. Om een carrière als muzikant van de grond te krijgen leeft ze onder meer in New York en twaalf jaar in Londen. Ze breekt internationaal door met haar tweede album Oyster uit 1994 en scoorde hits als Walk This World en London Rain.

Definitie van geluk volgens Heather Nova

Voor de opnames van ‘The Way It Feels’ komt Heather Nova in Charleston, North Carolina terecht. “Ik werd gegrepen door het album ‘Gold In The Shadow‘ van William Fitzsimmons”, vertelt ze. “Het geluid en de sfeer van die plaat pakte me. Toen heb ik eigenlijk gewoon de namen die ik op het hoesje zag staan gebeld, producers Josh Kaler en Jay Clifford. Kom maar langs in Charleston, zeiden ze. En dat heb ik gedaan.” Met het producersduo als haar begeleidingsband komt ‘The Way It Feels’ daar tot stand. “Ze speelden geweldige partijen op mijn liedjes. Ik realiseerde me dat dat mijn definitie van geluk is: samen met getalenteerde muzikanten je liedjes tot leven wekken. Het gaat me niet om een afgerond album uitbrengen maar om het proces in een studio.”

Onder de oppervlakte

Heather Nova noemt ‘The Archaelogist’ een sleutelnummer op ‘The Way It Feels’. “Ik had mijn zoon meegenomen naar Pompeï omdat ik wilde dat hij die plaats eens zag. Maar het verraste me hoe geroerd ik er zelf door werd. Door te denken aan de mensen die daar begraven liggen. En de archeologen die later eigenlijk heel persoonlijke delen van hun levens terugvonden”, zegt ze.

“Ik zie singer-songwriters ook als een soort archeologen. Wij graven ook onder de oppervlakte, om uit te zoeken wat we uit onszelf naar boven kunnen halen. Ik ben ervan overtuigd dat daar de meest waardevolle liedjes vandaan komen. Het is niet altijd leuk, maar als artiest moet je blijven graven.”

Heather Nova speelt 28 oktober in TivoliVredenburg in Utrecht

©FaceCulture

Deel: