Ralph de Jongh heeft eind 2012 een burnout gehad en is hierdoor een jaar lang ‘uit beeld’ geweest. Maar gelukkig is hij weer terug. En hoe?! In november 2014 won hij de Nederlandse Blues Challenge en bovendien is er weer een nieuw album uit. De titel ‘Sun Coming Up’ klinkt vrolijk. De cover foto past er mooi bij en geeft me meteen het gevoel van een opkomende zon in de lente.

’Turn me on’ bijt het spits af op deze cd. Dit nummer geeft je energie, zoals de voorjaarszon ook energie kan geven. Het intro van ‘On your own’, is rustig maar is meteen pakkend. Somber gezongen..moet ook wel met zo’n tekst: ”When your time is up..” Beetje zwaarmoedig nummer maar zeker een mooi nummer, maar als je alleen vrolijke dingen wilt horen.. is dit niet de juiste track.

De  titelsong van het album heeft een midtempo intro met mooie keyboardlijnen. De achtergrondzang is een leuke toevoeging, een echt feel-good nummer. De tekst van ‘Worries Man Blues’ staat niet in het tekstboekje omdat het geen eigen nummer is, maar van A.P. Carter. Een groot gedeelte van dit nummer wordt gevuld met akoestisch gitaar en zang. De zang is in het begin meer verteld dan gezongen en de emotie op de stem van Ralph is te horen. Toch raakt dit nummer mij niet zo als ik graag gewild had.

Ralph heeft twee jaar als voorprogramma getourd met Harry Muskee (van Cuby and the Blizzards ). Dat De Jongh een aantal jaren geleden een nummer schreef voor Harry is daarom geen toeval. Het instrumentale intro van ‘Harry’ is rustig. De emotie op de stem is meteen te horen. Een paar minuten kabbelt dit nummer rustig voort maar een crescendo met een flinke uithaal van Ralph geven dit nummer korte stroomversnelling. Een mooi lang instrumentaal stuk  benadrukt de emotie. De scheurende gitaar draagt er zeker zijn steentje aan bij. Het nummer sterft met keyboard klanken mooi weg, 12 minuten puur genieten

‘Last Goodbye’ is een nummer vol energie. Dit is bij live optredens zeker een sfeermaker. ’My Yell Bambam’ is melancholisch. De tekst en muziek passen prima bij elkaar. Maar wat een contrast met het energie die in ‘Last Goodbye ‘zit.

’It’s All Right’ heeft een pakkend intro, heerlijke keyboard lijnen en lekker strak drumwerk. Dit alles geeft dit nummer een vrolijke noot, de muziek klinkt zonnig en past prima bij de tekst. ”well the sun shines in the morning when I get out off my bed” Dit is één van de nummers waar de sax heerlijk is toegevoegd. Ik zit lekker mee te tappen met mijn voeten. Met het onverwacht einde van dit nummer is de cd afgelopen. Mijn voeten staan weer stil. Een mengelmoes van 11 totaal verschillende nummers. ‘Harry’ steekt er wat mij betreft met kop en schouders boven uit. (7,5/10) (eigen beheer)

Deel: