Dat trompettist Sam Vloemans niet voor een gat te vangen is, blijkt wel uit zijn tweede album New Light. Op flexibele wijze integreert deze veelzijdige Belg met Curaçaose roots funk, latin, soul, jazz en rock tot een onweerstaanbaar swingend feest.

In Nederland is hij nog niet zo bekend, maar in België begeleidt Vloemans menig muzikant en toert hij rond met eigen shows. Ook verzorgde de trompettist het voorprogramma van Snarky Puppy en studeerde hij aan conservatoria in Antwerpen en Rotterdam. Vloemans componeert en arrangeert zijn eigen stukken en speelt naast trompet ook bugel, percussie en timbales.

Op New Light trakteert de van oorsprong Curaçaoënaar op een dozijn sprankelende composities waarvan het grootste deel instrumentaal en enkele met zang. Hij put uit diverse invloeden variërend van Brand New Heavies (New Light) tot Santana (Sly Romance) en van Miles Davis (In Between) tot Jimi Hendrix en Duke Ellington (James Meets Duke). Het resultaat klinkt bruisend en fris.

Het album bevat een enorme vaart, op spaarzame momenten onderbroken door rust. Vloemans’ vijfkoppige band ademt een lustige chemie van speelplezier en dampt met zwoele toetsen, warme diepe baslijnen, gepeperde gitaarlicks en strak slagwerk. Vloemans zelf heeft een mooie melodische speelstijl en bezit zowel gedempt als open een mooi timbre.

Voor New Light strikte Vloemans een aantal bijzondere gasten, zoals Milla Bruna (Zap Mama), Reggie Washington (D’Angelo en RH Factor) en Kobe Proesmans (Jef Neve). Fraaie toevoegingen aan een toch al niet misselijk gezelschap. New Light is een spetterende plaat vol positieve klanken en ritmes waarop gedanst en gefeest kan worden.
(8/10)(Little Vamp Records)

Deel: