Jaimi Faulkner is een typisch gevalletje van een ras artiest die meer wilde dan alleen maar gehoord worden in eigen land. De Australische singer-songwriter, afkomstig uit Melbourne, koos voor het avontuur na zijn succes in eigen land. Op reis door de rest van de wereld om ook daar inspiratie op te kunnen doen. En dat is maar goed ook, want door die keuze belande Jaimi Faulkner met zijn prachtige muziek 3 jaar geleden voor het eerst in Nederland als een one man artiest. Nu, wat jaren later, komt hij terug. Want met een nieuw album op zak is het tijd dat het live gehoord gaat worden. Zijn Europese tour deed gelukkig ook Nederland aan. Niet alleen dit keer, maar volledig met band en al. Dat Jaimi niet alleen, maar ook met  band harten kan veroveren is inmiddels al bekend. Maar hoe fijn klinken die nieuwe nummers op het podium eigenlijk? Is Jaimi nog steeds zo goed als dat hij eerder was, of komt zijn carrière al op een keer punt?

Jim Kroft

Jim Kroft

De opkomst aan het begin van de avond was nog niet zo groot. Tijdens het voorprogramma bleef de zaal redelijk leeg en even leek het erop alsof mensen zich vergist hadden in de datum. Maar niets was minder waar, want 10 minuten voor aanvang van de show was Paradiso heerlijk goed gevuld. Iedereen stond met smacht te wachten op wat er komen zou. Benieuwd of hij wel in staat is om het podium te delen, zei een man die aan de bar hing. Op zich niet een hele onlogische, aangezien Jaimi Faulkner meer dan prima instaat is om een zaal in zijn eentje te doen veroveren.  Aan het luide geklap bij opkomst kon je merken dat iedereen er klaar voor was. Fans, onwetende en nog niet helemaal overtuigde fans, er stond van alles in de zaal.

Dat Jaimi tegenwoordig allang niet meer standaard singer-songwriter muziek produceert was goed te horen bij het nummer ‘Never Gonna Give It Up’, tevens ook de eerste track van zijn nieuwste album Up All Night. Een fijn nummer met een country tintje dat allen lichamen deed dansen en de lippen liet bewegen. Maar niet alleen nummers van het nieuwste album werden live op de planken gespeeld, ook nummers van zijn album ‘Kiss & Ride’ kwamen voorbij zoals: ‘I’ve been Waiting Some Time’ en een van zijn meest gekende songs ‘Highway Life’.  Twee songs die weer dat prachtige country, feelgood vibe hebben die Jaimi en zijn band prachtig wisten binnen te voeren in de zaal. De sfeer zat er goed in. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij de band was te zien dat ze genoten van wat ze deden. Al word een optreden nog zo prachtig live gespeeld, het uiten van pure dankbaarheid en het zien genieten van mensen is net zo belangrijk.

‘In My Father’s Boots’, een single die hij in 2013 uitbracht deed de zaal echt ontploffen. Mensen begonnen mee te zingen en de denkbeeldige gedachtes van mensen in een oude van rijdend door het onbekende popten de hoofden binnen. Er werd in de zaal door iemand een mooie vergelijking gemaakt met het nummer ‘Father and Friend’ van Alain Clark. “Het zelfde gevoel van gelukkig zaligheid en trots komt me bij beide nummers binnen”.  Ook de kers verse nieuwe single mocht deze avond natuurlijk niet ontbreken. ‘Wake Me Up’ is een nummer dat als je daar een banjo onderplaatst je bijna zou denken dat Momford & Sons het masterbrein achter dit prachtige nummer is. De zon begon te schijnen in de Paradiso. Mensen zongen, dansende en droegen een lach van oor tot oor. Er hing niet alleen een hele fijn sfeer in de zaal, maar ook een gelukkige.

Het is lastig om te een concert van Jaimi Faulkner te omschrijven in weinig woorden. Fenomenaal mooi, en recht uit het hart. Dat zouden dan toch wel de hoofd woorden zijn. Tot op de dag van vandaag zijn wij, muziek liefhebbers, nog steeds blij dat Jaimi de moed had om Australië achter te laten en te kiezen voor het onbekende.

Foto’s: Sander Rijken – Maxazine

Deel: