Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2014. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2014 van eindredacteur en recensent Wil Wander.

Night of the Proms (Ahoy – Rotterdam, 21-11-2014)
SANZ_NOTP_20141121_020Al 25 jaar staat Night of the Proms bekend om haar unieke mix van klassiek en pop. Voor deze jubileum editie stonden er vrijdagavond 21 november weer een aantal mooie namen op het affiche. Wat te denken van Nile Rodgers & CHIC en Katie Melua, vergezeld van de Amerikaanse hiphop- en soulsensatie CeeLo Green en de jonge accordeoniste Ksenija Sidorova. Natuurlijk werd ook ons land vertegenwoordigd, en wel in de persoon van Bo Saris. Een line-up om van te snoepen.

Katie Melua bracht onder andere haar hits ‘Closest Thing to Crazy’ en ‘Nine Million Bicycles’. Bo Saris gaf het Nederlandse tintje aan de avond, de oud Idols winnaar was zeer op zijn plaats op het podium van Night of the Proms. Ceelo Green, de Amerikaanse ster die in 2010 samen met de band Gnarls Barkley een enorme hit had met ‘Crazy’, stal de show met zijn imposante verschijning en natuurlijk zijn optreden. Als vanouds gaf ook “Mister Proms” John Miles een schitterend optreden. Hij bracht zijn wereldhit ‘Music’ en een waanzinnige versie van Queen’s epische hit ‘Bohemian Rhapsody’. Je moet maar durven om zo’n klassieker te spelen. Miles liet horen ook dit nummer tot in de puntjes te beheersen. Ieder jaar wordt er tijdens NOTP een muziekinstrument in de spotlights gezet, dit jaar was dus de accordeon aan de beurt. De jonge accordeoniste Ksenija Sidorova liet horen dat de accordeon zeker op zijn plaats is bij de succesformule “Classic meets Pop”.

De laatste act van de avond was Nile Rodgers & CHIC! “We have come to take you back to the days of Disco, of Studio 54”, waarna Ahoy uit haar voegen barstte met ‘I want your love’. Prachtig om te zien hoe Rodgers genoot van het optreden. Vervolgens ging het dak van Ahoy eraf met Daft Punk’s ‘Get Lucky’, ‘Le Freak’ en ‘Good Times’, compleet met een uitstapje, naar ‘Rapper’s Delight’ van de Sugarhill Gang. Ook aan deze editie van Night of the Proms moest helaas een einde komen. Het orkest, het koor en de Electric Band werden bedankt en vervolgens kwamen alle sterren het podium op voor het slotnummer van de avond, Sister Sledge’s wereldhit ‘We are Family’. Duidelijk mag zijn dat editie 2014 van Night of the Proms wederom een daverend succes was.

Madness (TivoliVredenburg – Utrecht, 29-6-2014)
MadnessMadness, een begrip in wereld van de ska muziek, stond zondag 29 juni voor hun enige Nederlandse clubshow dit jaar op het podium van zaal Ronda in het nieuwe TivoliVredenburg te Utrecht. De band, die bekend staat door hun mix van ska, pop, reggae, en new wave had in de jaren ’80 een flink aantal hits waaronder ‘One Step Beyond’, ‘Baggy Trousers’ en ‘Embarrassment’. In 2009 brachten de “Nutty Boys” hun comeback album getiteld ‘The Liberty Of Norton Folgate’ uit, met hun nieuwste album ‘Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da’ (2012) bewees Madness nog steeds “nutty as ever” te zijn.

Voorafgaand aan het concert was er de mogelijkheid om de WK wedstrijd Nederland – Mexico te bekijken in Tivoli, hier werd door veel bezoekers gebruik van gemaakt. Gedurende het concert kwamen er veel hits voorbij, waaronder ‘Embarrassment’, ‘My Girl’, ‘Shame and scandal in the family’, ‘House of fun’, ‘Baggy Trousers’, ‘It must be love’ en natuurlijk ‘Nightboat to Cairo’. Al met al een waanzinnig goed concert!

Level 42 (Paard van Troje – Den Haag, 6-11-2014)
Level42 2012 960x660pixLevel 42, de in de jaren ’80 – en eigenlijk nog steeds – populaire Britse funkband gaf dit jaar een 10-tal concerten in ons land, waaronder in het Paard van Troje te Den Haag. Recentelijk bracht de band een nieuwe EP uit, getiteld ‘Sirens’, de opvolger van het uit 2006 daterende album ‘Retroglide’. De tournee stond in het teken van de release van deze EP. Van ‘Sirens’ kwamen er een aantal tracks voorbij waaronder ‘Where’s Yo’ Head At’, ‘Mind On You’, en natuurlijk de titeltrack ‘Sirens.

De hits werden natuurlijk ook gespeeld, als gezegd hun grote doorbraak in Nederland, ‘Love Games’, het altijd mooie ‘Leaving Me Now’ (wel met kanttekening dat de mooie solo van Mike Lindup aan het eind van het nummer weggelaten werd), ‘Tracie’, ‘The Sun Goes Down’ (Living It Up), en ‘Starchild’, het concert werd afgesloten met de ‘Sirens’ track ‘Build Myself A Rocket’. Natuurlijk volgde er nog een toegift, het Paard ontplofte toen ‘Heaven in My Hands’ werd ingezet. Na het heerlijke ‘The Chinese Way’ en het altijd spetterende ‘Hot Water’ kwam helaas een eind aan Level 42’s optreden in Den Haag.

Maxazine @ Eendracht Festival (Rotterdam, 17-7-2014)
IMG_0357Op 17 juli vond in hartje Rotterdam het Eendracht Festival plaats. Het Eendracht Festival is hét gratis Rotterdams showcase festival dat twee keer per jaar een podium biedt aan meer dan 130 Rotterdamse muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers. Het Eendracht Festival wordt altijd verspreid gehouden over zo’n 13 festivallocaties op en rond het Eendrachtsplein in de Havenstad. Een hele berg creatieve Rotterdammers die gezamenlijk de binnenstad levendiger willen maken, en dat is gelukt!

Het Eendracht Festival vond plaats op de volgende locaties: Rotown, Arminius, WORM, Boudewijn, Le Vagabond, Vibes, Bar3, Parket, Club Laxx, Zondebok en ‘t ZwarteSchaap, House de la Paans, Hostel Downtown010 én op en rond het Eendrachtsplein. Bij café Zondebok en ‘t ZwarteSchaap had Maxazine.nl een eigen podium geprogrammeerd, alwaar er een 10-tal bands op het programma stonden; The Sidelines, Bambooka, Lunar Leshy & the Zamphire, The Morning Hour, Mayra Orchestra, The Black Veins, Mol, Ponck, Laura Palmer, Medicine Jet, Ruins en Yolalee. Een geweldige line-up, en een geweldig festival!

Deel: