Al 25 jaar staat Night of the Proms bekend om haar unieke mix van klassiek en pop. Voor deze jubileum editie stonden er vrijdagavond 21 november weer een aantal mooie namen op het affiche. Wat te denken van Nile Rodgers & CHIC en Katie Melua, vergezeld van de Amerikaanse hiphop- en soulsensatie CeeLo Green en de jonge accordeoniste Ksenija Sidorova. Natuurlijk werd ook ons land vertegenwoordigd, en wel in de persoon van Bo Saris. Een line-up om van te snoepen.

Iets na 20:00 uur ging het licht uit. Het orkest Il Novecento, onder leiding van Robert Groslot opende de 25e editie van Night of the Proms. Met “Music, Maestro, Please werd de avond vervolgd met een dynamisch klassiek nummer, de Slavische dans nummer 1 van Antonín Dvorák. Ieder jaar wordt er tijdens NOTP een muziekinstrument in de spotlights gezet, dit jaar was dus de accordeon aan de beurt. De jonge accordeoniste Ksenija Sidorova, de adembenemende, charmante, Letse instrumentaliste bracht een schitterende versie van Grace Jones’ ‘I’ve seen that face before’ ten gehore. Duidelijk mag zijn dat de accordeon zeker op zijn plaats is bij de succesformule “Classic meets Pop”.

Guiseppe Verdi heeft, zonder het te weten, een zeer groot aandeel gehad aan het succes van Night of the Proms. Met zijn Zigeunerkoor uit Il Trovatore lieten het orkest Il Novecento en koor Fine Fleur horen waar ze goed in zijn, prachtig gewoon. En dan, tijd voor een van de grote sterren van het affiche, Katie Melua. De Georgische zangeres kreeg heel Ahoy stil met ‘Closest Thing to Crazy’, echt grote klasse. Katie vervolgde haar eerste optreden tijdens NOTP met het nummer ‘The Tourist’ (uit de gelijknamige film met Angelina Jolie en Johnny Depp). Hierna was het tijd voor het jaarlijks terugkerende walsmoment. Hier en daar gingen de voetjes van de vloer, altijd weer leuk om te zien.

Boris Titulaer, tegenwoordig beter bekend als Bo Saris, zorgde voor het Nederlandse tintje van de avond. De zanger, winnaar van het televisieprogramma Idols in het seizoen 2003/2004, bracht zijn met platina bekroonde single ‘When You Think Of Me’. Hij sloot af met ‘The Addict’, sinds Idols is de zanger gegroeid en voelde zich duidelijk op zijn plaats op het podium van Night of the Proms, well done Bo!. Tijdens de 25e editie kwam ook een prachtig stuk filmmuziek aan bod. Dit jaar was er gekozen voor een van de meest bekroonde soundtracks uit de filmgeschiedenis, en wel die van deel één van de Lord of the Rings trilogie, ‘The Fellowship of the Ring’. Op de achtergrond waren beelden te zien van deze fantastische film. Het zanggedeelte werd vertolkt door een van de backingzangeressen, Liv van Aelst, echt schitterend.

Wie herinnert zich het emotionele moment niet toen Máxima in het huwelijk trad met Kroonprins Willem Alexander. Máxima moest een traantje wegpinken toen Carel Kraayenhof het nummer ‘Adios Nonino’ (Dag Vadertje) speelde. Accordeoniste Ksenija Sidorova deed het nog eens dunnetjes over in Rotterdam, gewoonweg prachtig. Vorig jaar stond rapper Wyclef Jean op NOTP, dit jaar was het de eer aan de Amerikaanse ster Ceelo Green. Green had in 2010, samen met de band Gnarls Barkley, een enorme hit te pakken met het nummer ‘Crazy’. Het nummer begon rustig, maar toen eenmaal het tempo erin kwam ging Ahoy los. Prachtig, die combinatie van een koor, een orkest en popmuziek. Een imposante verschijning die Ceelo, vooral door zijn met glitters overladen kleding. Hij vervolgde zijn optreden met ‘It’s all right’, waarbij halverwege een stukje van ‘Don’t Cha’ van de Pussycat Dolls te horen was, ook met dit nummer kreeg Green het publiek flink aan het dansen. Hij sloot af met ‘Fuck You’, natuurlijk zong het publiek uit volle borst mee.

Na een half uurtje pauze komt Patrick de Smet het publiek vermaken, daarna was het de beurt aan de opera Carmen, dit keer in een speciaal jasje. Ksenija Sidorova bewees wederom een begenadigd accordeoniste te zijn. Over Katie Melua hoef ik weinig meer te zeggen, zij betrad voor de tweede keer deze avond het podium en speelde het nummer ‘God On Drums, Devil On The Bass’. Ze begeleidde zichzelf op de elektrische gitaar, een van de leden van de Electric Band speelde samen met haar een spetterende gitaarsolo. Wat een grote klasse! Natuurlijk mocht Katie’s grote hit ‘Nine Million Bicycles’ vanavond niet ontbreken. Ook hierbij werd andermaal duidelijk dat klassieke muziek en popmuziek zó enorm goed bij elkaar passen. Na een staande ovatie was het wederom tijd voor een schitterend klassiek stuk, Manuel de Falla’s ‘El Amor Brujo’.

“Mister Proms” John Miles is al jaren een vaste kracht bij NOTP. Dit jaar konden de mensen een nummer insturen waarvan zij wilden dat hij het zou gaan spelen. De keus was gevallen op Queen’s epische hit ‘Bohemian Rhapsody’. Je moet maar durven om zo’n klassieker te spelen. Miles liet horen ook dit nummer tot in de puntjes te beheersen, compleet met gitaarsolo. Natuurlijk ontbrak ook zijn wereldhit ‘Music’ niet, Ahoy ontplofte zowat. De man bewees wederom dat voor hem de jaren nog niet zijn gaan tellen, zijn stem is nog steeds zeer goed. Na deze hymne bracht Il Novecento, tesamen met Fine Fleur, een schitterende uitvoering van Orff’s ‘Carmina Burana’, zeer indrukwekkend.

En dan, Nile Rodgers & CHIC! “We have come to take you back to the days of Disco, of Studio 54”, waarna Ahoy uit haar voegen barstte met ‘I want your love’. Prachtig om te zien hoe Rodgers genoot van het optreden. Zijn kenmerkende gitaarspel, heerlijk. Tijdens dit nummer brachten ze ook (hoe kan het ook anders) Daft Punk’s ‘Get Lucky’. “How you guy’s Doing, feeling like freaking out? Jazeker! Rodgers begon met een kleine gitaarsolo waarna ‘Le Freak’ door het sportpaleis knalde, er werd flink op los gedanst. “This is my favorite song of CHIC, ‘Good Times’, vertelde Rodgers, ook in dit nummer even een uitstapje, naar ‘Rapper’s Delight’ van de Sugarhill Gang, waanzinnig goed!

Ook aan deze editie van Night of the Proms moest helaas een einde komen. Het orkest, het koor en de Electric Band werden bedankt en vervolgens kwamen alle sterren het podium op voor het slotnummer van de avond, Sister Sledge’s wereldhit ‘We are Family’. Duidelijk mag zijn dat editie 2014 van Night of the Proms wederom een daverend succes was.

Foto’s (c) Sanne Zeen / Maxazine

Deel: