Madness, een begrip in wereld van de ska muziek, stond zondag 29 juni voor hun enige Nederlandse clubshow dit jaar op het podium van zaal Ronda in het nieuwe TivoliVredenburg te Utrecht. De band, die bekend staat door hun mix van ska, pop, reggae, en new wave had in de jaren ’80 een flink aantal hits waaronder ‘One Step Beyond’, ‘Baggy Trousers’ en ‘Embarrassment’. In 2009 brachten de “Nutty Boys” hun comeback album getiteld ‘The Liberty Of Norton Folgate’ uit, met hun nieuwste album ‘Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da’ (2012) bewees Madness nog steeds ‘nutty as ever’ te zijn.

Voorafgaand aan het concert was er de mogelijkheid om de WK wedstrijd Nederland – Mexico te bekijken in Tivoli, hier werd door veel bezoekers gebruik van gemaakt. Gelukkig won Nederland (het ging niet makkelijk, maar dat mocht de pret niet drukken). De winst zorgde er wel voor dat de sfeer in zaal Ronda van TivoliVredenburg al opperbest was. Een groot deel van het publiek was uitgedost in oranje kleding. Het voetbal zorgde ervoor dat het publiek al aardig opgewarmd was voor het optreden van de “Nutty Boys” van Madness.

Exact om half negen ging het licht uit en klonk er “To be, or not to be” door de zaal. De mannen onder leiding van frontman Graham “Suggs” McPherson betraden het podium (deels in oranje outfit), waarna met “Hey you, don’t watch that, Watch this! This is the heavy heavy monster sound. The nuttiest sound around. So if you’ve come in off the street. And you’re beginning to feel the heat. Well listen buster. You better start to move your feet. To the rockinest, rock-steady beat Of Madness, One step beyond!” het publiek al gelijk uit hun dak ging.

Na een overweldigend applaus werd ‘Embarrassment’ ingezet, de hitsingle die in 1981 de tweede plaats behaalde in de Nederlandse Top 40. Vervolgens klonken de klanken van ‘My Girl’ door de inmiddels volgepakte Ronda, er werd uit volle borst meegezongen. In 2012 bracht Madness het album ‘Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da’ uit, hiervan werd de titeltrack ten gehore gebracht. Natuurlijk kon het niet uitblijven, Suggs vroeg aan het publiek of ze een Nederlands liedje wisten, dit in verband met het WK voetbal. Vervolgens werd de André Hazes’ hit ‘Wij houden van Oranje’ ingezet, een kippenvel momentje…

Na deze ode aan het Nederlands elftal en natuurlijk de Koning van het levenslied André Hazes bracht de band een heerlijke versie van ‘Outer Space’. Suggs richtte zich tot zijn band en zei “Something whe haven’t played for a while”, waarna ‘Shame and scandal in the family’ werd ingezet. Na een paar nummers gaat de band even het podium af, gitarist Chris Foreman (Chrissie Boy) neemt de zang even voor zijn rekening met een spetterende versie van de Beastie Boys hit ‘Fight for your right’, dit werd door het publiek goed ontvangen.

Vervolgens ging de Ronda zaal helemaal los met de hits ‘House of fun’, ‘Baggy Trousers’, ‘It must be love’ waarna het concert werd afgesloten. Natuurlijk kwamen de “nutty boys” terug voor een encore, Suggs zei “Hee, zijn jullie er nog?” waarna ‘Madness – (They Call It) Madness’ TivoliVredenburg op haar grondvesten deed trillen. Voordat ‘Nightboat to Cairo’ wordt ingezet, worden een aantal van de jongste fans die vooraan staan op het podium gehesen. Ook is er voor deze afsluiter een aantal mensen verzameld in de coulissen die gedurende het nummer ook op het podium verschijnen om mee te dansen met het nummer. Wanneer ‘Always look on the bright side of life’ uit Monty Python wordt ingestart is het concert definitief afgelopen en gaat iedereen vol lof huiswaarts.

Foto’s (c) Sander Rijken/Maxazine

Deel: