Mr Big werd in 1988 opgericht. Bassist Billy Sheehan nam het initiatief om de band op te richten nadat hij de band van David Lee Roth had verlaten. Hij vroeg gitarist Paul Gilbert bij de band te komen. Iets later maakten drummer Pat Torpey en zanger Eric Martin de band compleet. Mr Big kreeg vanwege de virtuose kwaliteiten van de muzikanten in de band al snel het etiket supergroep opgeplakt. Het debuutalbum verscheen in 1989. Van het tweede album ‘Lean Into It’ dat twee jaar later verscheen werd de ballad ‘To Be With You’ een wereldwijde hit. Ook in Nederland bereikte het nummer de nummer 1 status. Met de Cat Stevens-cover ‘Wild World’ van het derde album ‘Bump Ahead’ herhaalde Mr Big nog eens het scoren van een hit.

Nadat in 1996 de interne conflicten in de band te hoog opliepen besloot men een aantal jaren sabbatical te nemen. In 1999 kwam de groep weer bijeen maar Paul Gilbert weigerde zich aan te sluiten, waarna Richie Kotzen zijn rol overnam. Het bleef rommelen in de band en ze besloten na een Japanse tour in 2001 er mee te stoppen.

Begin 2009 kwam er toch een reünie in de originele bezetting. Het is dan 20 jaar geleden nadat hun debuutalbum uitkwam. De eerste vier studio-albums worden opnieuw uitgebracht in geremasterde versies, alsmede een verzamel cd en dvd. De cd bevatte twee nieuwe nummers. Nadat in 2011 weer een nieuw studio album verscheen heeft de band enkele weken geleden met hun achtste studio album ‘Stories We Could Tell’ de schijnwerpers op zich weten te plaatsen.

De band is nu weer op tournee om het nieuwe album te promoten. Dat zou echter zonder drummer Pat Torpey zijn die recent te horen kreeg dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn plaats wordt tijdens deze tournee ingenomen door Matt Starr, die de huidige drummer is van de band van ex-Kiss gitarist Ace Frehley. Maar ondanks dit alles bleek Torpey toch een speciale rol te hebben gekregen.

In TivoliVredenburg mocht Scarlet Stories als voorprogramma voor Mr Big openen. Scarlet Stories is een akoestisch duo. Er is echter ook een band om dit duo verzameld. In de Ronda zaal van TivoliVredenburg traden ze echter als duo op. Het was geen simpele opgave voor zangeres Lisette van den Berg en gitarist Bram te Kamp. Het publiek stond volop te kletsen. De twee muzikanten die afkomstig zijn van de Rock Academie in Tilburg lieten zich hier niet door van de wijs brengen. In een aantal sterke composities liet Lisette horen over een mooi, krachtig en intens stemgeluid te beschikken.

Daarna onderstreepte Mr Big weer eens heel duidelijk hun muzikale meesterschap. Paul Gilbert is een fantastische gitarist. En Billy Sheehan nog steeds een echt beest op zijn basgitaar. Beiden wisten elkaar te stimuleren tot een aantal heerlijke hoogstandjes. Voeg daarbij de geweldige strot van Eric Martin en het solide drumwerk van Matt Starr en je weet dat het wel eens een top avond kon gaan worden. Verrassend genoeg was Pat Torpey ook gedurende het grootste deel van het optreden op het podium aanwezig.

De tournee die zes weken gaat duren ging een avond eerder van start in Londen. Dit was dus het tweede optreden van de tour. De band was fris en zeer gretig. Er werd begonnen met ‘Gotta Love the Ride’, een nummer van het nieuwe album. Er werden later in de set nog enkele songs van ‘The Stories We Could Tell’ gespeeld maar het waren de vele bekende oude songs die het meeste applaus kregen. Na het openingsnummer volgde ‘Daddy, Brother, Lover, Little Boy’. Bij dit nummer dat bij de fans ook bekend is als ‘The Electric Drill Song’ kwamen boormachines te voorschijn. Het is een leuke gimmick om een band zo bezig te zien.

Met songs als ‘Green-Tinted Sixties Mind’, de Cat Stevens cover ‘Wild World’ en ‘Just Take My Heart’ werd het natuurlijk smullen geblazen. Het was ontroerend om Pat Torpey te zien op het podium. Na enkele songs voegde hij zich bij de band en hield zich vooral met de percussie bezig als aanvulling op het drumwerk van Starr. Later in de show vervoegde Torpey zich vooraan het podium om bij de ballads achtergrond zang voor zijn rekening te nemen. Tenslotte kroop hij toch nog achter het drumstel om twee nummers mee te drummen.

Gilbert en Sheehan kregen beiden ruimte om een solo te doen. Het onderstreepte nogmaals hun fabuleuze kwaliteiten en beheersing van hun instrument. Er werd afgesloten met een fenomenale versie van ‘Addicted to That Rush’. Bij het concert dat erg vroeg begon was een avondklok ingesteld omdat na Mr Big het PANN feest in de Ronda zaal geprogrammeerd stond. Daarom mocht de band maar tot 21.00 uur spelen. De band gaf aan dat men aan het eind van de set niet het podium ging verlaten maar meteen doorging met de toegiften om zoveel mogelijk songs te kunnen spelen. Uiteraard kwam de wereld hit ‘To Be With You’ nu aan bod. Daarna ging het gas nog een keer helemaal open voor de geweldige afsluiter ‘Colorado Bulldog’.

Mr Big heeft laten zien dat de klasse er nog steeds van af druipt. Gilbert en Sheehan zijn topmuzikanten uit de hoogste categorie. Met alle uitstekende songs die ze uit het verleden in hun bagage hebben is een top avond bijna vanzelfsprekend. Vooral als de heren er zin in hebben. En dat was zeker het geval bij dit concert in Utrecht.

Deel: