141013 03 MattAndersen_fHet is iets voor 7 uur als ik arriveer bij Het Witte Paard in Rotterdam-Vreewijk, de zaal waar die avond de Canadese zanger/gitarist Matt Andersen zal gaan optreden. Matt is net klaar met eten als ik bij hem aan tafel schuif voor een kort interview. Ik vertel dat ik enkele maanden geleden zijn muziek heb leren kennen door de toezending van zijn laatste CD ‘Weightless’, waarvan ik een recensie heb geschreven.

 

Kan jij om te beginnen iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Matt Andersen en woon in New Brunswick, in een plaatsje met de naam Perth-Andover. Ik kom uit een muzikale familie en in de schoolband maakte ik al muziek. Eerst met tuba, trompet, bas en drums. Vanaf mijn veertiende speel ik gitaar”.

Wanneer besloot je om professioneel muzikant te worden en geen ‘normale’ baan te nemen?
“Ik heb als studiotechnicus gestudeerd en wilde in een opnamestudio werken. Maar om mijn studie af te betalen ben ik in een fabriek gaan werken. Daar werkte ik overdag 5 à 6 dagen per week. En ik speelde ook ’s nachts in bars. En op een gegeven moment, dat moet ergens in 2002 zijn geweest, heb ik keuze gemaakt en ben mij verder alleen met muziek bezig gaan houden”.

Waar haal je de inspiratie vandaan om muziek te schrijven? En wat is er eerst, de muziek of de woorden?
“Dat is heel verschillend. Soms heb ik een melodie in mijn hoofd en daar komt later dan een tekst bij. En soms heb ik al het begin van een tekst en ontstaat de rest vanzelf. Mijn inspiratie komt eigenlijk overal vandaan. Het kan iets zijn dat mij persoonlijk is gebeurd of wat mij raakt. Maar het kan net zo goed de titel van een boek of een artikel in de krant zijn”.

Je staat bekend als een hardwerkende en veelreizende muzikant met meer dan 200 optredens per jaar. Waar speel je het liefst, grote festivals of kleinere intiemere plaatsen?
Dat maakt mij op zich niet zo veel uit. Festivals vind ik leuk, omdat er dan meer muziek te horen is. En de kleinere zalen hebben weer als voordeel dat het publiek speciaal voor mij gekomen is en ik heb dan ook meer contact met hen.

Is dit de eerste keer dat je in Nederland bent?
“Nee hoor, bij deze tour doe ik Nederland voor de derde keer aan. En iedere keer met meer succes en meer publiek. Vorige week was ik op de Nederlandse TV in het programma van Johan Derksen, die een grote fan van mij is. Ik heb een paar dagen bij hem thuis gelogeerd in Oudewater. Die man heeft een muziekverzameling om van te watertanden”.

Op jouw laatste CD ‘Weightless’ vielen mij twee onderwerpen op. Een ervan is ontsnappen of weglopen, wat ik in de songs ‘Lost My Way’, ‘My Last Day’ en ‘Drift Away’ tegenkom. Heb ik dat goed begrepen?
“Nou, de songs gaan niet echt over ontsnappen of weglopen. In ‘Drift Away’ waarschuw ik meer over dat je moet waken niet ergens vast te komen zitten, maar ook je blik te verruimen. Voor ‘My Last Day’ heb ik mijn vrienden gevraagd wat ze zouden doen als ze zouden weten dat hen hun laatste dag op aarde is. Die antwoorden heb ik hierin verwerkt”.

Een aantal andere songs gaat over de huidige situatie, de economie, werkloosheid en milieuverontreiniging. In hoeverre maak je je zorgen over deze dingen?
“Daar maak ik mij zeker zorgen over. ‘City Of Dreams’ gaat over het failissement van de stad Detroit en ‘Alberta Gold’ over het zoeken naar werk en de leegloop van de kleine steden. ‘The Fight’ lijkt een oproep voor een revolutie, maar zo zwaar ligt het niet. Wel probeer ik mensen bewust te maken dat ze zelf hun lot kunnen bepalen en zich kunnen verzetten”.

Je zit nu midden in een tour door Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland. Hoe zijn tot nu toe de reacties geweest?
“Ik heb fantastische reacties gehad. Ik heb oude fans teruggezien en ook nieuwe fans mogen begroeten. Het gaat uitstekend”.

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
“Voorlopig blijf ik toeren. Als mijn tournee door Europa is afgerond reis ik terug naar huis. Dan begin ik met een tournee door de VS. Begin volgende jaar ga ik naar Australië. Ik denk dat ik in de herfst van het volgende jaar weer de studio in ga voor een nieuwe CD, die dan begin 2016 moet verschijnen”.

Wat kunnen we vanavond van jou verwachten?
“Och, een mix van oude en nieuwe songs. Een enkele cover zal er ook bij zitten. Ik ben begonnen met het spelen van andermans songs, maar hoe meer ik zelf schrijf hoe minder ik van anderen ik speel”.

Met dit antwoord sluit ik het gesprek af. Matt Andersen is een vriendelijke man, makkelijk en hartelijk in de omgang. Na het maken van enkele foto’s nemen wij afscheid van elkaar en Matt gaat zich voorbereiden op het optreden.

Deel: