In een bruisende Ziggo Dome traden vanavond topartiesten uit veertien conflictgebieden op als oproep aan de internationale samenleving om harder te werken aan het voorkomen van nieuw gewapend geweld. Het voorprogramma was in handen van Nederlandse artiesten, te weten Karsu Donmez, Tim Akkerman, Niels Geusebroek en Leonie Meijer. Samen met onder andere Oleta Adams (USA), Baaba Maal (Senegal), Fahrad Darya (Afghanistan), Assala Nasri (Syrië), VanVelzen samen met de Congolese Innoss’B en het Metropole Orkest, onder leiding van dirigent Jules Buckley, werd het MasterPeace motto “Music above Fighting” kracht bijgezet. Direct na de finale song ‘Something Inside So Strong’ – een lied dat volgens Nelson Mandela ook bijdroeg aan het bekritiseren van de apartheid – verzuchtte Oleta Adams: “This powerful statement of togetherness was pure magic”.

Op deze avond van de VN Internationale Dag van de Vrede was de Ziggo Dome in Amsterdam het hart van een wereldproductie met MasterPeace concerten in 55 steden in 42 landen, die samen meer dan een half miljoen bezoekers trokken. Om dialoog en diversiteit te bevorderen bood MasterPeace wereldwijd een podium aan artiesten met verschillende politieke, culturele en religieuze achtergronden. Muzikanten uit conflictgebieden zoals Israël en Palestina (Sagol 59 & SAZ), Rusland en Oekraïne (pianist Markiyan Matsekh met de danseressen Arina Trostyanetskaya & Viktoriia Martynova), Pakistan en India (Riffat Sultana & Dhroeh Nankoe), Myanmar (Phyu Phyu Kyaw Thein & L Lun Wah), Zuid-Soedan en Soedan (Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim) en Servië en Kroatië (Josipa Lisac & Slobodan Trkulja), componeerden samen songs, waarin de “opponenten” soms zelfs in elkaars taal zongen. De regie was in handen van Leoni Jansen, de presentatie lag bij Leona Philippo en Sylvana Simons.

MasterPeace is gestart vanuit de overtuiging dat iedereen een bijdrage kan leveren aan vrede door het inzetten van zijn of haar talent. Met concerten, dialoogprojecten, cartoons, films, educatieprogramma’s en andere initiatieven, zoals de wereldwijde campagne ‘Be a Nelson’ probeert MasterPeace te bouwen aan vrede. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, onderscheidde MasterPeace afgelopen jaar als meest innovatieve vredesinitiatief.

Foto’s (c) Armelle van Helden/Maxazine

Deel: