Woensdag werd de pers getrakteerd in het theater De Kom in Nieuwegein, op een repetitie van het nieuwe toneelstuk Agnes van God. De eerste repetitie in vol ornaat, inclusief aanwezig publiek. Albert Verlinde Entertainment heeft voor dit toneelstuk gekozen voor een cast met 3 karakteristieke theaterpersoonlijkheden: Willeke van Ammelrooy als Moeder Overste, Noortje Herlaar als Zuster Agnes en Eva van de Wijdeven als Dr. Martha Livingston. Een cast met veel toneelervaring en kwaliteit.

agnesvangod07Agnes van God vertelt het verhaal van de jonge naïeve non Agnes, die binnen de muren van het klooster bevalt van een baby. Een baby die kort daarna dood wordt gevonden in de pedaalemmer. Zuster Agnes houdt vol dat ze zich niet kan herinneren hoe de baby is verwekt en dat ze zelfs is bevallen. Een groot mysterie is, wie is de verwekker van de baby. De nonnen leiden een teruggetrokken leven en de enige man in hun nabijheid is de oude pastoor Metineau. Politie Psychiater Dr. Martha Livingston start een onderzoek. Tijdens dit onderzoek stuit Martha op Moeder Overste die Agnes in bescherming neemt.

Het toneelstuk is een dramatisch verhaal, welke bekend is geworden door de verfilming in 1985 met Jane Fonda. Het verhaal gaat niet om het geloof in God, maar om het geloof in jezelf. Een ode aan het geloof in het leven. Vechten en strijden voor waarheid. Tijdens deze repetitie wordt het aanwezige publiek meegnomen in een tweetal scènes van de productie. Het decor is simplistisch, waardoor de dialogen en de karakters van de cast volledig tot haar recht komt. De heldere zanglijn van Zuster Agnes levert kippenvel op. De energie spat tijdens de repetitie van het toneel af. De emoties zijn voelbaar. Het is een cast die elkaar aanvult en er duidelijk zin in heeft. De repetitie vliegt voorbij. Het ziet er veelbelovend uit.

De première vindt plaats op 15 september in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hierna is de productie ruim 4 maanden te zien in verschillende theaters in Nederland.

Deel: