Na zijn theatervoorstelling ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt‘ brengt Bastiaan Ragas dit theaterseizoen het vervolg ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’ naar de Nederlandse theaters. Samen met tegenspeelster Anne-Marie Jung geeft hij een kijkje in het dagelijkse leven van twee jonge ouders. Wij bezochten deze voorstelling in Theaters Tilburg!

Je zou maar allebei 50 uur in de week werken en de enkele uurtjes vrij dan ook nog eens met vrienden doorbrengen in een restaurant of in de kroeg. Genieten van het leven en maar niet genoeg van elkaar krijgen. Aan het begin van deze relatiekomedie ziet het leven van hoofdrolspelers Bas (Bastiaan Ragas) en Jasmijn (Anne-Marie Jung) er ongeveer zo uit. “En als de baby er is, dan gaat hij gewoon mee. Wij veranderen niets!” verkondigt het zelfverzekerde stelletje aan het begin van de voorstelling. Een wijze levensles wordt er uiteindelijk geleerd als Ragas en Jung op pijnlijke wijze ervaren dat het toch niet helemaal zo werkt. Op basis van snelle dialogen en krachtige liedjes nemen ze ons mee door de Hemel en Hel die hun pasgeboren zoon Willem veroorzaakt. Terwijl ze beiden een drukke agenda naleven en niet altijd op een lijn zitten over de opvoeding van hun zoon, proberen ze toch samen de zorg te dragen zonder dat ze daarbij een oppas of Au Pair nodig hebben. En dat blijkt toch nog een hele opgave aangezien er uiteraard ook nog gewerkt, gesport en gestapt moet worden. Dat resulteert in een flinke dosis stress, slaapgebrek maar bovenal fikse ruzies en heftige discussies. Weet het jonge stel hun relatie te redden of verandert deze in een tikkende tijdbom?

Scriptschrijver Niek Barendsen heeft samen met regisseur Diederik Ebbinge succesvol het gelijknamige boek omgevormd tot een krachtig toneelstuk waarin vooral de karakters van de personages sterk tot uiting komen. De humor die in de dialogen verworven zit, valt veelal goed bij het theaterpubliek, zo wordt er uitbundig gelachen als Jasmijn haar agenda er bij pakt om een vrijpartij in te plannen. “Week 23 of week 45, als ik dan tenminste zin heb” weet ze heel nonchalant te brengen terwijl Bas radeloos naast haar toekijkt hoe ze vluchtig haar agenda doorbladert. En dat is dan zomaar een greep uit vele dialogen waaruit blijkt dat zowel Jung als Ragas met hun spel en mimiek eigenlijk al bijna niets meer verkeerd kunnen doen bij het publiek.

Met ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug‘ weet Ragas opnieuw een vermakelijke theaterproductie naar de Nederlandse theaters te brengen. Desondanks dat het geen diepgaand toneel is weten Ragas en Jung wel een vermakelijke theateravond te verzorgen die vol humor, emotie en herkenning zit. Voor vele (jonge) ouders een avond om naar elkaar te wijzen en voor de jonge stellen met een kinderwens is het wellicht een wijze les dat het niet zo rooskleurig is als het allemaal lijkt.

Deel: