Dit is het 4e concert (eenmalig in Nederland) van deze Europese Lamb Of God tour met Decapitated en Huntress. Afgelopen maandag is de tour gestart en heeft de bands inmiddels al in Wenen, Milaan en Zurich gebracht. Verder volgen de komende 2 weken nog Belgie (1) en UK (8). Dan splitsen de wegen en gaat Lamb Of God door naar Zuid Afrika (2), Decapitated naar Noorwegen (3) en Huntress naar Duitsland (4).
Lamb of God is een amerikaanse metal band uit Richmond, Virginia. Eerste album uitgebracht als ‘Burn The Priest’. Naam na een bezettingswijziging veranderd in ‘Lamb Of God’ om de associatie met satanische metal te vermijden en in 2000 tweede album ‘New American Gospel’ uitgebracht waarna al snel de eerste vergelijkingen met o.a. Pantera opdoken.
Binnen de kortste keren werden ze mateloos populair; de volgende albums scoorden bijzonder hoog en schoten meteen na release door naar de hoogste regionen van de Billboard 200. Meest recente produkt is Resolution van eind 2012.

Huntress, net als Lamb Of God afkomstig uit de US, is opgericht door zangeres Jill Janus in 2009, toen ze op zoek was naar bandleden en haar demos liet horen aan de leden van band Professor uit Highland Park, California. Na de eerste repetitie waren de mannen om en vormden ze samen met Jill de nieuwe band Huntress. De samenwerking resulteerde in 2012 in album Spell Eater en in 2013 brachten ze Starbound Beast uit, waarvan de laatste single Zenith is getrokken en waar overigens ook het door Lemmy Killmister geschreven I Want To Fuck You To Death op te beluisteren is. Pure romantiek…
Jill is momenteel in de race voor een Award in de categorie Rock Goddess Of The Year 2013 van magazine Loudwire. In oktober/november van Vorig jaar toerde Huntress al met Lamb Of God door de US, toen in combinatie met Killswitch Engage en Testament. Vanavond staan ze voor de derde keer in hun relatief toch korte bestaan in 013.
Om 8 uur vanavond trapt Huntress af met Senicide, van hun eerste album. De show is dynamisch, Jill schiet van links naar rechts over het podium. Toen ze net begonnen viel nog wel eens de kreet ‘Iron Maiden light’ en dat is inderdaad soms nog in de stijl terug te horen. Huntress heeft maar een half uur ter beschikking maar laat daarvan in ieder geval geen minuut verloren gaan. 6 nummers spelen ze, 3 van elk album, waaronder het al eerder genoemde I Wanna Fuck You To Death en de laatste single Zenith.

Het Poolse Decapitated draait met hun industrial death metal alweer een jaar of 15 mee. Opgericht door de toen nog piepjonge broertjes Waclaw (Vogg) en Witold (Vitek) Kieltyka brachten ze hun debuutalbum Winds Of Creation uit in 2000.
7 jaar geleden werd de band zwaar getroffen toen hun tourbus in botsing kwam met een truck; drummer Vitek overleed enkele dagen erna en zanger Adrian (Covan) Kowanek raakte in een coma waar hij nooit meer van is hersteld. Na een natuurlijk waanzinnig moeilijke periode van 2 jaar waarin Vogg nog enige tijd bij Vader meespeelde heeft hij in de loop van 2009 Decapitated toch weer nieuw leven ingeblazen.
Vanavond zijn ze wat mij betreft de minst aantrekkelijke band van de drie, maar dat is duidelijk niet de mening van de rest van de zaal. Het enthousiasme is groot, ondanks het feit dat ze lange pauzes tussen de nummers laten vallen waardoor de gang er steeds weer uit is. Zo’n beetje de helft van hun set is afkomstig van hun laatste album Carnival Is Forever, maar afsluiten doen ze met ouder werk. Na Spheres Of Madness ut 2002 volgt als laatste nummer Pest uit 2006.

Lamb Of God beklimt om even over tien uur het podium. In het vanmiddag alsnog compleet uitverkocht geraakte huis breekt de hel los als ze Desolation (van hun laatste album) inzetten. Podiumbeest Randy Blythe laat de zaal geregeld meebrullen en nummers als Walk With Me In Hell lenen zich daar natuurlijk ook prima voor. Mark Morton, de gitarist is niet meegkomen op deze toer. Family business, zegt Randy, en die gaat bij Lamb Of God volgens hem altijd voor. Waardig vervanger is Paul Waggoner, die normaalgesproken zijn kunsten vertoond bij Between The Buried And Me.
Lamb Of God speelt niet veel nieuw werk, het is eigenlijk meer een historisch overzicht dat we voorbij zien en horen komen, waarbij een relatief groot deel afkomstig is uit de periode 2003/2004. Het publiek maakt het allemaal niet zoveel uit, het enthousiasme is groot en de mosh pit reikt bijna van muur tot muur.
Black Label, afkomstig van New American Gospel uit 2000, is de uiteindelijke afsluiter van deze mooie metal avond.

Na afloop bereikte ons het bericht dat Huntress na deze tour, alvorens naar Duitsland te gaan, voor 2 optredens in Nederland is geboekt: op 23 januari staan ze in Patronaat, Haarlem en op 24 januari in Atak, Enschede.

 

Deel: