Cabarestafette, een bekende schakel in theaterland op het gebied van cabaret; Al vele grote namen zijn voortgekomen uit deze productie, zoals bijvoorbeeld: Jochem Myjer, Theo Maassen en Sara Kroos. Het idee achter deze productie is dat beginnende cabaretiers een kans krijgen om ontdekt te worden en zo een carrière op te starten in theaterland. We bezochten de eerste editie van dit seizoen in Tilburg.

De succesvolle formule van Cabarestafette is niet erg ingewikkeld. Je gaat lekker onderuit zitten in je stoel en een host praat je langs 3 cabaretiers. De avond in Tilburg werd gepresenteerd door Lex Uiting bekend van zowel radio als TV. Zo werkt hij al een ruimte tijd voor de Vara en is hij reporter voor het radioprogramma van Giel Beelen (3FM). Samen met Pica DJ vermaakt hij de gasten tussen de drie cabaretiers door. Dit weet hij te doen op een ludieke wijze. Hij zoekt hierbij erg de interactie met de zaal op en speelt spelletjes met mensen uit het publiek. Na het aflopen van een heuse presentielijst is Tilburg helemaal aanwezig, kortom: We kunnen beginnen!

Soundos
De eerste act van vanavond is cabaretier Soundos. Waar Soundos vorig jaar nog als host op het podium stond bij de Cabarestafette mag ze dit jaar als cabaretier de spits afbijten. Soundos zal voor vele mannen een streling zijn voor het oog en daar weet ze ook goed op in te spelen. Zo vertelt ze vol genoegen en zelfspot over het leven als artiest en hoe zwaar maar toch ook leuk dat soms wel niet is. Zo vertelt ze over hoe ze op straat gesprekken voert met fans of juist mensen die haar helemaal niet kennen wat ze zelf nogal schandalig lijkt te vinden. Of over hoe haar voicemail wordt ingesproken door radio en TV redacties als ‘er weer eens Marokkanen in het nieuws komen’ zoals ze het zelf zegt. Hierbij weet ze een goede zelfspot te raken en haar punt toch wel duidelijk te maken. De zaal luistert aandachtig en lijkt niet afgeleid te raken door de niet Marokkaanse maar ‘Nederlandse meid met mooi haar’ zoals ze zich zelf noemt.

Wat zeer prettig is dat Soundos de interactie met de zaal vanaf het begin al opzoekt en daar later in haar dialogen professioneel op terug komt. Het is een dame met temperament en dat zorgt voor lekker veel pit!

De Partizanen
De tweede act voor de pauze zijn de Partizanen. Dit cabaretduo bestaat uit Thomas Gast en Merijn Scholten. De twee heren wonnen in 2013 de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival en weten act op een nogal luchtige manier te openen met een vlotte en grove pornoquiz. Het is duidelijk wat de kracht is van deze heren. Ze spelen korte en krachtige dialogen. Zo worden we meegenomen naar een radiostudio, een boekpresentatie en een talentenjacht. Alle dialogen zijn erg vermakelijk maar bevatten zeker ook een duidelijke en soms confronterende onderliggende gedachte. Hiermee weten ze een serieuze ondertoon te leggen in deze avond die ook zeker bij de zaal goed in de smaak valt.

René van Meurs
Vrijwel direct na de pauze maakt Tilburg kennis met René van Meurs. Een cabaretier die echt op het podium thuishoort. Hij deed in 2006 zonder enige ervaring mee aan het ‘Griffoen Cabaret Festival’ en won daar de publieksprijs. Nadat hij daarna bij diverse gezelschappen heeft meegespeeld won hij in 2012 het cabaretfestival ‘Cameretten’. Inmiddels speelt hij door het hele land avondvullende voorstellingen en schrijft hij voor het televisieprogramma ‘Dit was het nieuws’. Ook in Tilburg is hij snel op dreef en neemt hij de zaal mee in zijn dagelijkse leven. Vanaf de eerste seconde straalt hij enthousiasme uit wat zorgt voor een energieke sfeer in het theater. Soepeltjes neemt hij de zaal mee door zijn dagelijks leven. Hij vertelt hoe hij de caissières in de lokale supermarkt weet te plagen en hoe erg hij kan genieten van de kleine dan wel humoristische dingen in het leven. Hierbij komt van alles voorbij zoals bijvoorbeeld de huidige straatcultuur in Nederland tot de discriminatie naar buitenlanders toe.

Een sterk punt van René is dat hij erg inspeelt op de huidige actualiteiten zoals bijvoorbeeld de discussie rondom Sinterklaas en de zojuist gelanceerde smartphone app ‘Tinder’. Alles voelt lekker luchtig en natuurlijk aan. René is een grappenmaker in hart en nieren, dat blijkt ook wel als hij vertelt over zijn Ex die het nog maar een korte tijd geleden heeft uitgemaakt. Iets ontzettend moeilijks weet hij hier om draaien naar een grappig verhaal wat het publiek zowel vermaakt als aangrijpt.

René weet cabaret op hoog niveau te brengen hij gebruikt het podium optimaal en heeft een goede interactie met de zaal. Het is een prettige gast om naar te kijken en te luisteren waar we zeker in de toekomst nog veel meer van gaan horen!

Cabarestafette blijft een sterke formule die niet meer uit de theaters weg te denken valt. Dat blijkt ook wel weer uit deze editie van dit lachfestijn. Cabarestaffete tourt momenteel door heel Nederland en later dit jaar komen zij ook met een Cabarestaffete II. Een avond lachen staat garant!

Deel: