Sinds eind september is het vierde solo-album van Anneke Van Giersbergen uit: Drive. Het nieuwe album laat een diversiteit aan muziekstijlen zien, van intieme ballades tot euforische stadionrock, met het zeer herkenbare stemgeluid van Anneke. Deze avond wordt Anneke omringt door Gijs Coolen (Woost) op gitaar, drummer en echtgenoot Rob Snijder, bassist Ferry Duijsens, Caroline Campbell (ex-Cradle of Filth) en gitarist Joost van Haaren (ex-Krezip).

Het Amerikaanse Trillium met frontvrouw Amanda Somerville toert de gehele Europese Drive Tour van Anneke van Giersbergen met Anneke mee in het voorprogramma. Amanda heeft naar eigen zeggen moeite moeten doen om niet totaal verkleed te gaan op deze Halloween-avond, maar heeft begrepen dat Nederlanders niet zo erg aan Halloween hechten. Compromis: Halloween-sokken en lippenstift. Ze ziet er bij tijd en wijlen zonder Halloween-kostuum toch ook angstaanjagend uit, soms met alleen het oogwit zichtbaar.

Anneke trapt af met een paar mooie up-tempo songs van het album Drive: You will never Change en Drive. Voordat My Boy start, wijst Anneke naar haar zoontje Finn, die inmiddels al weer negen is. Hij staat met een koptelefoon op vanaf het balkon in de Oude zaal naar het optreden van zijn moeder te kijken, en trots dat Anneke is. De stap om in 2007 te stoppen als zangeres van the Gathering en solo zingen te combineren met een gezin heeft haar goed gedaan.

Halverwege de set zegt ‘Annie’ met een vette knipoog: ‘Nu heb ik me uit de naad gewerkt om voor jullie te zingen, nu gaan jullie maar eens voor mij zingen’. En zo geschied: het publiek zingt Treat me like a Lady uitbundig mee. Akoestisch en alleen op het podium begeleidt Anneke zichzelf op gitaar voor de intieme songs Beautiful One en Circles. Kippenvel. Dan gaat ze verder met nog een rustig nummer, My Mother Said.  Bij de song Mental Jungle horen we de stem van de Turks-Armeense zanger Hayko Cepki. Van the Gathering zingt Anneke 2 songs, en wel de meest bekende, namelijk Saturnine en Broken Glass. Tijdens de laatste song begeleidt Caroline alleen haar, op keyboard. The Best is Yet to Come is de afsluiter van deze muzikale achtbaan. Totaal gelukkig stappen we uit ons karretje: het was een dolle rit met allerlei verschillende muziekstijlen, die allemaal met gemak gezongen worden door Anneke.

Deel: