Nog maar net bijgekomen van de hype rondom Jacco Gardner en met de optredens van The Allah-Las nog op de netvliezen was daar onlangs vrij plotseling een nieuwe naam op Into The Great Wide Open die ons ook meetrok naar de psychedelische late jaren zestig. Hoewel vernoemd naar een nummer van The Stone Roses, één van de meest toonaangevende Britse bands uit de nineties, laat het Canadese viertal Elephant Stone er duidelijk geen grass over groeien en worden onder het genot van wierookstokjes diverse Indiase muzikale ingrediënten op een grote hoop gegooid en vermengd met Westerse pop. Wat wil je ook, frontman Rishi Dhir (zanger, bassist en sitarspeler) heeft zijn roots in Punjab. Opgegroeid met ouders die samen tijdens Woodstock losgingen op de klanken van sitar-grootheid Ravi Shankar de liefde bedreven, kon het niet anders of zoonlief zweefde enkele jaren later onder invloed van een spirituele vibe op zijn tapijt de wijde wereld in om de mensen kennis te laten nemen van zijn zelf ontwikkelde ‘Hindirock’, een mix van gitaarpop, Indiase muziek en een stevige portie ‘shoegaze’.

Het tweede album van het kwartet uit Montreal vertoont door het gebruik van Rickenbacker-gitarenelephant-stone opvallend veel gelijkenis met het geluid dat The Byrds indertijd lieten horen maar een track als ‘Masters of War’ had niet misstaan op ‘Document’ van R.E.M., een meesterwerk uit de jaren tachtig. Het album biedt een gevarieerd aanbod van korte, pakkende popliedjes zoals The Kinks en The Beatles dat tot in de puntjes beheersten. Binnen de drie minuten moet het ook lukken zal Dhir gedacht hebben maar met het bijna negen minuten durende trip genaamd ‘The Sea Of Your Mind’ heeft hij toch echt, geheel in de traditie van The Stone Roses’, zijn eigen ‘I Wanna Be Adored’ geschreven.

Op dit moment is de band op tournee in Nederland om het gelijknamige album, tevens uitgebracht op vinyl en zelfs cassette, in de clubs onder de aandacht te brengen. Na het eerder uitbrengen van ‘Heavy Moon’ en ‘Setting Sun’ maakt Nederland nu dus voor de eerste keer officieel kennis met ‘Love The Sinner, Hate The Sin’ dat op single is uitgebracht en voorzien is van een bijpassende videoclip. Om nu te spreken van een verplichte aanschaf gaat veel te ver maar deze schijf draait gewoon heerlijk weg. Enne… met teksten als ‘Must we wait for a brighter day, When all our sins are washed away’ kunnen wij er weer even tegenaan. (V2 Records) (7/10)

Tracklist ‘Elephant Stone’:

  1. Setting Sun
  2. Heavy Moon
  3. Masters Of War
  4. Hold Onto Yr Soul
  5. A Silent Moment
  6. Looking Thru Baby Blue
  7. Sally Go Round The Sun
  8. Love The Sinner, Hate The Sin
  9. The Sea Of Your Mind
  10. The Sacred Sound

 

Deel: