Het is de beurt aan de letter ‘P’ om ons het een en ander te vertellen in de serie Musical Fruit. En de eerste op de lijst is de papaya. In Zuid-Korea kwam op 1 augustus 2000 het debuutalbum ‘Fairy Tale’ van de meidenband Papaya uit op het One Star Music- label. Deze band bestond uit vijf dames, (Kang Se-jung, Joo Youn-jung, Jo Hye-kyung, Hwang Yoon-mi and Kang Kyoung-ah) maar nog voordat het tweede album ‘Violet’ op 25 mei 2001 uitkwam (deze overigens op het label van Cream Entertainment) waren Hwang Yoon-mi en Kang Kyoung-ah al vertrokken omdat ze verschrikkelijk impopulair waren en de band meer schade dan goeds opleverden. Na dat wapenfeit bleek dat er ook zonder de twee laatstgenoemden geen interesse meer bestond voor deze kekke Koreaanse meiden.

Passiefruit dan. Tussen 1999 en 2001 was de band ‘Passion Fruit’ erg succesvol. Ja inderdaad, die van ‘The Rigga-Ding-Dong-Song’, het nummer waarmee ze in veertien verschillende landen de Top 10 bereikten. De band bestond toen uit vier leden: Blade (Manye Thompson), Dawn (Viola Schubbe), Pearl (Carla Sinclair) en MC Steve (Mario Tub). Tub verliet in oktober van dat jaar de groep en de band viel door spanningen uit elkaar. Het management besloot vanwege het succes voor een nieuwe line-up te zorgen, die uiteindelijk werd gevormd door drie andere zangeressen (en geen rapper meer). Deze combinatie bracht echter nooit meer het succes van de vorige bezetting. Een vliegtuigongeluk maakte een einde aan het leven van de zangeressen Maria Serrano-Serrano en Nathaly van het Ende, Debby St. Maarten overleefde de crash. Ook de bekende zangeres Melanie Thornton kwam bij deze crash om het leven. Het management van Passion Fruit besloot de opbrengsten van het nummer ‘A Winter Wonderland’ te doneren aan de slachtoffers en overlevenden van de crash. Uiteraard werd het daarna stil rond Passion Fruit.

Wel eens gehoord van een pawpaw? Nee, ik speel niet met mijn klappertjespistool, het gaat nog steeds over muziek. Een pawpaw wordt ook wel prairiebanaan of roomappel genoemd. Wat is het nou eigenlijk? Ik zal de andere, meest bekende naam noemen: Ozark banaan. En de naam Ozark laat natuurlijk wel wat belletjes rinkelen. In 1970 werd op 29 april in Kortrijk, België, namelijk de singer-songwriter Piet Goddaer geboren. Hij treedt op onder zijn artiestennaam Ozark Henry. Ik smokkel nu een beetje met de naam want zelf haalde hij de naam Ozark niet van de genoemde vrucht, maar van de Ozark Mountains in de VS. Ozark Henry maakte een aantal avantgardisch getinte albums als ‘I’m Seeking Something That Has Already Found Me’. Twee jaar later, in 1998 bracht hij de schijf ‘This Last Warm Solitude’. Met het derde album, ‘Birthmarks’ vond er een overgang plaats naar popmuziek met klassieke invloeden. In 2004 kwam ‘The Sailor, Not The Sea’ uit en deze cd luidde een nieuwe periode in voor Ozark Henry die tot op de dag van vandaag verrassende en vernieuwende muziek weet te maken die, helemaal wanneer je het live hoort, je in al je vezels raakt. Elke cd die hij maakt bevat pareltjes die altijd blijven glimmen.

Tijd voor perziken! En nee, ik zal niet beginnen over Peaches and Herb. Laten we het over een andere boeg gooien met de band die verantwoordelijk is voor de volgende tekst:

“Movin’ to the country,
Gonna eat a lot of peaches
Movin’ to the country,
Gonna eat me a lot of peaches
Movin’ to the country,
Gonna eat a lot of peaches
Movin’ to the country,
Gonna eat a lot of peaches

Peaches come from a can,
They were put there by a man
In a factory downtown
If I had my little way,
I’d eat peaches every day
Sun-soakin’ bulges in the shade

I took a little nap where the roots all twist
Squished a rotten peach in my fist
And dreamed about you, woman,
I poked my finger down inside
Make a little room for an ant to hide
Nature’s candy in my hand or can or a pie

Millions of peaches, peaches for me
Millions of peaches, peaches for free
Millions of peaches, peaches for me
Millions of peaches, peaches for free
Look out!”

Hoogdravend en literair, toch? Maar met een enorm lekkere sound bracht ‘PUSA’ oftewel The Presidents of the Unites States of America dit alternatieve rocknummer in 1996, en ze gaven daarbij toe riffs te hebben geleend van het nummer ‘Feel Like Making Love’ van Bad Company. ‘Peaches’ werd genomineerd voor een Grammy Award voor ‘Best Pop Performance’.

Zullen we er ook een ‘pineapple’ bij doen? Daar weet rapper William Leonard Roberts II, beter bekend als Rick Ro$$ wel raad mee. Hij werd op 28 januari 1976 geboren in Carol City en maakte onlangs het nummer ‘Diced Pineapples’ dat ontstond toen hij in het ziekenhuis lag.
“Toen ik uit het ziekenhuis kwam, weet je… Ik had een aandoening vorig jaar… Toen ik weg mocht zei de dokter tegen me dat ik meer fruit zou moeten eten en water moest drinken en af en toe relaxen. Mijn keuze viel op ananas en de weken erna at ik als ik opstond meteen stukken ananas… zo ontstond het idee voor dit nummer.”
Het gerucht gaat dat het ook iets met een dame te maken zou hebben die hij als een stukje ananas begeert…

Filmpje!

Deel: