Op dag drie van Dour schijnt de zon wederom als we wakker worden. Niet alleen door de zon maar ook door de muziek zal vandaag de temperatuur weer tot grote hoogte stijgen. Ook vandaag hebben we weer een (over) vol programma, de setlist van vandaag brengt ons onder anderen We are Enfant Terrible, The Joy Formidable, Suuns, Mass Hysteria en Jurassic 5, een line up waarvan ik mij heb laten vertellen om te smullen is.

Dus snel even douchen en ontbijten, en op naar de perstent voor de nodige informatie. Net zoals de twee vorige dagen rent onze fotografe weer van optreden naar optreden, wat dat betreft heb ik het een stuk makkelijker. Mijn eerste optreden van de dag is het Antwerp Gipsy-Ska Orchestra, dat om iets voor half vier geprogrammeerd staat. De naam zegt genoeg, de Belgische band maakt zogeheten tzigani-muziek met een sausje van ska, reggae, funk, hiphop, vergelijkbaar met acts als de Fun Lovin’ Criminals, Alpha Blondy en Gabriel Rios. Als snel klinkt de zomerse muziek over de festivalweide, wederom staat er een grote groep mensen te genieten voor het ‘The Last Arena’ podium. Kortom, een act om niet te missen!

Als gezegd heeft onze fotografe het wederom erg druk, ik blijf bij ‘The Last Arena’, daar staat om 19:00 uur Mass Hysteria op het programma. Mass Hysteria is een Franse band die muziek maakt in het industrial metal genre. Ook zij zijn al oude rotten in het vak, de band is opgericht in 1993 en releaste 6 albums in de periode 1997-2009. Hun grote doorbraak hadden ze met het album ‘Contraddiction’ (1999). Mass Hysteria laat Dour op haar grondvesten denderen. Midden in hun optreden laten ze een stuk van Metallica’s ‘Enter Sandman’ horen, leuk maar haalt het niet bij het origineel. Het publiek is lyrisch over het optreden van deze band, ik moet zeggen, ook deze muziek ligt niet in mijn straatje, maar wat zij laten horen is grote klasse.

Prachtig dat er op een festival zoveel uiteenlopende genres te bewonderen zijn waaronder post-rock, metal, drum ‘n’ bass, hiphop, reggae, ska, electro en dance. Na Mass Hysteria is het de beurt voor U-Roy. De 71-jarige Jamaicaan is al sinds 1961, actief in de Jamaicaanse reggae-scene. Er werd van tevoren aangekondigd dat we ons op moeten maken voor een ongeëvenaarde live-ervaring van een artiest die weet hoe hij een publiek moet bespelen. Dit is inderdaad het geval, heerlijke reggae muziek waarbij, ook in de inmiddels tot tropische waarden gestegen temperatuur, je niet kan blijven stilstaan.

Het laatste optreden voor ons is vanavond Jurassic 5. De muziek van dit underground rapcollectief is vergelijkbaar met onder anderen Osdorp Posse en De La Soul. De groep bestaat uit Charles Stewart (Chali 2na), Dante Givens (Akil), Courtenay Henderson (Zaakir), Marc Stuart (Mark 7even) en DJ’s Mark Potsic (DJ Nu-Mark) en Lucas Macfadden (Cut Chemist) en is opgericht in 1993, ook een band dus met een rijk verleden. Hier op Dour brengen ze een geweldige set, het publiek, dat in grote getale is toegestroomd, geniet duidelijk. Na dit concert is het voor ons wederom tijd geworden om de tent op te zoeken, morgen weer een – helaas de laatste – dag.

Deel: