Sinds eind vorige week ligt het zesde studio album van Bell X1 in de schappen. ‘Chop Chop’ is geproduceerd door Thomas Bartlett en Peter Katis (The National). Waar op ‘Bloodless Coup’ nog werd geëxperimenteerd met de electronica kant gaat de band nu terug naar de basis. Zanger Paul Noonan: “We returned to simpler times, when all around here was fields. Shrink the palette, you know? Chop chop!”

Het resultaat is een prachtig album dat je in vervoering brengt en weg laat dromen. De stem van Paul Noonan komt door de simpele aanpak perfect tot zijn recht en raakt je diep in je ziel. Bell X1 begon in de jaren 90 als Juniper, met niemand minder dan Damien Rice als lead zanger. Toen Damien solo ging werd de band omgedoopt tot Bell X1. Ze toerden onder meer met Snow Patrol, Keane en Elliott Smith. Het 4e album ‘Blue Lights on the Runway’ betekende de doorbraak in Amerika. Met album nummer 5 ‘Bloodless Coup’ scoorden ze een bescheiden hitje in Nederland met de single ‘Velcro’.
Vorig jaar bracht de band nog het akoestische album ‘Field Recordings’ uit en gaven ze januari jl. een intiem optreden in de Amstelkerk in Amsterdam. In thuisland Ierland is de band ongekend populair en zijn ze na U2 de band met de meeste airplay. Wanneer volgt Nederland?

Klik hier voor een videoclip.

Deel: