In het najaar ligt er een nieuw album van UB 40 getiteld ‘Getting Over The Storm’ in de winkels. Het is hun 20e studio album en de opvolger van ‘Labour of Love IV’ (2010). Net als veel van UB40’s albums bestaat ‘Getting Over The Storm’ uit een mix van originele nummers met een aantal covers en interpretaties. Interessant om te vermelden is dat buiten de 5 originele UB40 songs de covers die ze hebben opgenomen geschreven en/of uitgebracht zijn door country artiesten.

Wetende dat country muziek het Caribische publiek zeer gewaardeerd wordt, vertelde UB40’s saxofonist Brian Travers: “We hebben allemaal geruime tijd op Jamaica doorgebracht, en country muziek staat daar in een hoog vaandel. Het is eerlijke muziek, net als reggae. De twee genres zijn zeer goed te combineren”. MC Astro voegde daar aan toe: ” In de Caribbean zijn er maar weinig huishoudens waar er geen album van Jim Reeves te vinden is. Zelf had ik ze zeker, net als al mijn vrienden toen ik opgroeide. Als je bij hun thuis kwam werd je altijd aangestaard door Jim Reeves op de Blue Spot Gramophone! Country muziek en Jamaica zijn in elkaar verstrengeld.
http://www.youtube.com/watch?v=WloIUMZ6gn8
Het is niet de eerste keer dat UB40 op de country toer gaat, in 1990 namen ze samen met Robert Palmer de hitdingle ‘I’ll Be Your Baby Tonight’ op. Robin Campbell vertelde: “Robert wilde heel graag het nummer ‘On The Other Hand’ van Randy Travis opnemen, dus deden we dat. Hoewel, het lukte ons niet om een overeenkomst te sluiten om Robert’s zang te mogen gebruiken voor het nummer, dus de versie die op het album te horen is, is gezongen door Duncan (Campbell). Toen kregen we het idee om nog meer country songs te gaan coveren, dus gingen we onze favoriete country albums doorsnuffelen en kwamen we bij nummers als George Jones’ ‘Getting Over The Storm’, Jim Reeves’ ‘He’ll Have To Go’, Willie Nelson’s ‘Blues Eyes Crying In The Rain’ en Vince Gill’s ‘If You Ever Have Forever In Mind’ terecht”.

“Het is geen country album, vervolgde Robin. Het is een UB40 album, het is een reggae album. We hebben alleen maar wat country songs gecovered. Net als alle UB40 albums die sinds 2005 uitkwamen zijn alle tracks live opgenomen in de studio. “Robin Campbell: We gebruiken de studio’s niet meer op de manier zoals we vroeger deden. We zitten in een kring en spelen, het helpt om de “vibe” te krijgen”. UB40’s zanger Duncan Campbell, die nu voor de tweede keer een heel UB40 album heeft volgezongen, is sinds 2008 de vervanger van zijn broer Ali Campbell. ‘Getting Over The Storm’ ligt vanaf 5 augustus in de winkels.

Deel: