Voor het eerst gaat de Stichting Behoud Schiller Theater “Place Royale” aan de Minrebroederstraat in Utrecht een ouevreprijs uitreiken aan een cabaretier of kleinkunstenaar. Op 1 september, tijdens het Utrechts Uit Festival om 15 uur, is de eerste editie, daarna zal jaarlijks een cabaretier of kleinkunstenaar deze prijs in ontvangst nemen.

Het Schiller Theater heeft een rijke historie. Toen Mozart in 1766 met zijn vader en zus op doorreis was, verbleven zij in ‘Plaets-Royale’. In april van dat jaar oefende Mozart klavecimbel in de danszaal van het latere Schiller Theater, dat vrijwel grenst aan het logement Plaets-Royale. Later werd het theater bekend door de cabaretvoorstellingen van Hennie Oliemuller. Hij vernoemde het theater naar dhr. E.Th. Schiller, destijds ambtenaar van de gemeente Utrecht, als dank voor zijn bemoeienis met het theater. Op dit moment is het Schiller Theater in beheer van Hannie en Steef Schinkel, welke het theater zijn culturele bestemming kan laten behouden.

De oeuvreprijzen worden toegekend als blijk van waardering voor het gehele oeuvre van een cabaretier of kleinkunstenaar. Een onafhankelijke en deskundige jury zal jaarlijks bepalen wie er voor deze prijs in aanmerking komt.

Deel: