Cassie Taylor is de dochter van bluesveteraan Otis Taylor. Ze noemt zich dan ook vol trots ‘Daughter of a Bluesman’. Multi-instrumentalist Cassie heeft op 8 albums van haar vader mee gespeeld en speelde regelmatig mee als hij op tour was. Ze was ook zangeres op het album  ‘Bad For You Baby’ van Gary Moore. En ondanks haar 26 jaar mag ze zich inmiddels dan zelf ook al een veteraan noemen.

Eigenlijk is het dan ook best vreemd dat ‘Out Of My Mind’ pas het 2e soloalbum van Cassie is. En ondanks dat ze opgegroeid is met bluesmuziek is dit album, net als haar debuut ‘Blue’ uit 2011, geen plaat voor de bluespuristen. Ze heeft zich duidelijk laten beïnvloeden door de volledige Amerikaanse muziek traditie. Zo klinken, naast blues, duidelijk rock, soul en jazz invloeden door in haar nummers. Zelf zegt ze daarover: “Ik denk graag dat ik dingen anders laten zien. De blues is de basis van alle Amerikaanse muziek en van alles wat ik doe. Het is een traditie, doorgegeven van generatie op generatie. Sommige mensen zeggen dat ik niet genoeg blues, maar ik ben een 26-jarige vrouw met een zeer lichte huid uit de 21e eeuw. Was Muddy Waters nu opgegroeid dan zou zijn muziek misschien klinken als de mijne. Toen Memphis Minnie bekend werd was er geen elektronische muziek of rock ‘n’ roll, en het was niet mogelijk om West-Afrikaanse psychedelische rock platen te kopen. Ik luister naar alles, van oude blues tot punk en drums ‘n’ bass, naar muziek van mijn vader, en het is allemaal een deel van mij geworden”.

Was Blue nog hoe producer Tim Tucker het graag wilde horen, deze plaat is helemaal zoals Cassie het wil laten horen. Eentje waarin ze je allerlei richtingen mee opneemt. Van New Orleans Brass, kompleet met de bijbehorende blazers, in “New Orleans” naar de soul in title tack ‘Out Of My Mind’. Van blues (‘No Ring Blues’) en akoestische blues (‘Forgiveness’) naar rock (‘No No’) en psychedelische rock (‘Gone and Dead’). Enig minpunt is haar stem. Deze is vrij zacht en lief waardoor de zang op de stevigere nummers minder goed uit de verf komt. (Hypertension Music / Bertus) (7/8)

Deel: