Het is de beurt aan de letter G. Er zijn best veel fruitsoorten die, in het Engels uitgesproken, met een G beginnen, maar komen die ook voor in bandnamen of liedjes? Ja! Bob Marley maakte bijvoorbeeld een nummer dat veel mensen niet zullen kennen: ‘Guava Jelly’, een nummer dat Marley eigenlijk schreef voor Johnny Nash. Deze Nash maakte een album met de titel ‘I Can See Clearly Now’ en hij gebruikte daarvoor bandleden van The Wailers. De Marley-songs ‘Stir It Up’ en ‘Guava Jelly’ werden ook op dat album opgenomen.

In Kroatië kent men een band die zichzelf naar een meloen heeft vernoemd: Galija. Galija had in 2010 een bescheiden hitje met het nummer ‘Kotor’, de daarbij opgenomen clip (die op YouTube staat) werd niet door iedere Kroaat gewaardeerd vanwege de toch wel “romantisch getinte” beelden.

In het Engels wordt ook knoflook tot “fruits” gerekend en dat komt mij eigenlijk bij het schrijven van dit artikel heel goed uit. In het Japanse Osaka trilde de grond namelijk af en toe door de punkrock van de vierkoppige band ‘Garlic Boys’ In de Japanse underground worden ze de “Godfathers of new school Japanese Hardcore” genoemd.
Deze heren kwamen in 1985 bij elkaar en brachten trash demo’s uit als ‘Garlic Bomber’, hun eerste EP ‘Ninniku Night’ volgde in 1988 en hun trash metal debuutalbum ‘Psycho Trash’ in 1991. Daarna volgen wat niemendalletjes en tourden ze in de V.S. met onder andere The Offspring. In 2004 brachten ze weer een release, met de naam ‘Ten’. Na ‘Ten’ werd het rustig. Uiteindelijk volgden nog ‘Gunjyo’ (2006) ‘Gekijyo’ (2008), een ‘Live 2006-2007’ album, ‘Jitsuroku’ (2008) en ‘Sairoku Best’ (2011). Sindsdien is het rustig rond de rockers.

Wat voor de knoflook geldt, geldt ook voor gember, in het Engels “ginger’. En dat brengt ons bij Ginger Wildheart, in 1964 geboren als David Walls in South Shields, Engeland. Deze rockgitarist en zanger begon zijn carriëre in de band ‘The Quireboys’, toen hij daar de zak kreeg startte hij zijn eigen band: ‘The Wildhearts’. Hij maakte vier studioalbums, evenveel live-albums en zeven singles. Daarnaast heeft Ginger Wildheart een indrukwekkend CV met heel veel “side projects” erop, veel te veel om hier te benoemen.

De Schotse komiek, songwriter en poëet Ivor Cutler werd bekend met name door de vele opnamen voor het radioprogramma van John Peel. Ook in de ‘Magical Mystery Tours’ (film van The Beatles) kwam hij voor. Deze excentrieke leraar begeleidde zichzelf op een harmonium, zo ook toen hij zong over ‘Gooseberries and Bilberries’.

‘Grapes’ en ‘Grapefruit’ mogen uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Er bestaan bands met zowel de naam ‘The Grapes’ als ‘The Grapefruits’ en ook numers waarin dit zure hapje voorkomt zijn er legio.
The Grapes waren van 1986 tot 1997 actief. Deze jam-rockband uit Atlanta, Georgia (VS) begon met het coveren van nummers van hun idolen, The Grateful Dead. Ze noemden zich aanvankelijk ook ‘The Dreadful Grapes’ als een verbastering van die naam. Na jaren van aanmodderen begon in 1990 toch sprake te zijn van enig succes, Steven Fink kwam met zijn keyboards en vocalen de band versterken en meteen doken ze de studio in met John Keane (Indigo Girls, Widespread Panic, R.E.M.) om te werken aan hun debuutalbum ‘Water To Wine’. Er kwam een tweede album, ‘High Or Low’ (1992) en de band was constant aan het touren, met een gemiddelde van 250 optredens per jaar en het podium delend met acts als bijvoorbeeld Phish, die in hun voorprogramma stond.

The Grapefruits, dan. Deze Britse psychedelische rockband werd in 1967 opgericht als gevolg van een ontmoeting tussen John Perry en Terry Doran bij de ‘Apple’ (!) muziekuitgeverij. George Alexander (geboren Young) kwam erbij, hij was een broer van George, Malcolm en Angus Young (AC/DC). Waar zijn familie naar Australië verhuisde, besloot Alexander in Groot Brittannië te blijven. Met drie leden van de band ‘Tony Rivers and the Castaways’ (John Perry, Geoff Swettenham en Pete Swettenham) werd uiteidelijk de band opgericht. De naam ‘The Grapefruits’ werd al vrij snel vereenvoudigd tot ‘Grapefruits’ en deze naam werd ze gegeven door John Lennon, wiens (toen nog) vriendin Yoko Ono een boek met die titel had geschreven. Doran was een vriend van Lennon, en hij werd de manager van de band. De band tekende een conact bij de platenmaatschappij van The Beatles, Apple. Weliswaar een zijtak van Apple zelf, namelijk Equinox Records. The Beatles kregen steeds meer aandeel in de band, John Lennon introduceerde The Grapefruits aan de media en nodigde Perry uit mee te doen tijdens de opnamen van ‘Hey Jude’.
‘Grapefruits’ kwam tot twee albums (‘Around Grapefruit’ in 1968 en ‘Deep Water’ in 1969) die beide geen indruk wisten te maken in de hitlijsten. In 1971 hield alles op voor de heren en werd de groep opgeheven…

Volgende week gaan we aan de slag met de letter H. Kon wel eens een lastige worden, suggesties en ideeën zijn natuurlijk van harte welkom!

Deel: