Dat er goede blues uit Frankrijk komt is inmiddels wel bekend. Goede voorbeelden daarvan zijn oa Malted Milk en Mathis Haug. Maar wat ook een hele goede Franse band is zijn de Shaggy Dogs. In 2012 waren zij nog aanwezig op Ribs & Blues, waar een waar feestje werd gebouwd. En op hun nieuwe album, ‘Renegade Party’, gaan ze vrolijk verder met dat feestje. Het is geen pure Blues, het is geen Rock’n Roll, ook geen soul, maar volgens eigen zeggen een subtiele smeltkroes die zij ‘Blues’n Roll fiesta’ noemen . En dat klopt ook wel met wat we te horen krijgen op deze cd. Want één ding is zeker, de Shaggy Dogs laten zich niet in een hokje stoppen en volgen hun eigen weg; die van plezier!

Maar ondanks dat de muziek plezier uitstraalt schuwen ze maatschappelijk verantwoorde teksten niet. Zo klinkt er protest door in ‘Like A Riot’ en ‘Kick It’ en is er maatschappelijk kritiek te horen in ‘Ticht Times’.  Maar laat je daar vooral niet door afschrikken want het zijn maar de teksten. Muzikaal is het meer dan de moeite waard met boogienummers als ‘Hot Night’ en  ‘I Like To Boogie’, Rock’n Roll krijgen we voorgeschoteld met ‘Who’s Got A Glue’ en met ‘Little Ann’ hebben we ook nog wat country invloeden op deze plaat.

Al met al weer een puik album van dit Franse kwartet, de 5e alweer. En ondanks dat zanger Red niet de allerbeste zanger op deze planeet is en de teksten van Laurent Bourdier af en toe dus maatschappelijk kritisch zijn is het gewoon een feestje om naar dit schijfje te luisteren. Want, plezier maken kunnen ze! Live meemaken? Dat kan, want op 6 juli op Blues aan Zee in Monster.
(Pile Ou Face / Sonic Redezvous) (7/10)

Deel: