Als we het over Ruben van der Meer en Tijl Beckand hebben dan weten we allemaal wie het zijn. De twee heren laten Nederland al jaren lachen. Zo kennen we ze van de Lama’s, Echt waar en natuurlijk de Grote Improvisatieshow. Naast het succes op TV is de grote improvisatieshow ook al 2 jaar succesvol op tour. We bezochten de voorstelling van de inmiddels derde theatertour in Tilburg.

Het begint al goed bij binnenkomst, de twee heren zijn vergezeld door Wilco Terwijn, Rick Paul en Jamai en komen met veel kabaal en energie het podium op. Tilburg is op slag wakker, de energie stroomt vanaf het podium zo de zaal in. Het format van de avond is direct duidelijk: Er is een wisselende presentator en we worden meegenomen in de diverse improvisatiespelletjes. Veel hiervan zijn oude Lamaspellen, zoals bijvoorbeeld ‘de draaideur’, waar de heren wisselen tussen diverse scenes, ‘Het moordspel’ en ‘Ik wil graag zien’. Zeker bij dit laatste onderdeel heeft de zaal meerdere malen helemaal dubbel gelegen. Erg leuk is dat de heren erg inspelen op actuele gebeurtenissen zoals de crisis, Bram Moszkowicz, het Koningslied en de troonswisseling. Dit zorgt ervoor dat we allemaal even kunnen lachen om de ellende die we dagelijks ervaren.

Buiten de welbekende spelletjes komen er ook diverse nieuwe improvisatiespelletjes voorbij en één daarvan is bijvoorbeeld ‘Soundtracks’, waar op verzoek van het publiek ditmaal een Rambo-scene werd gespeeld en Ruben van der Meer uiteindelijk half naakt door de zaal als Rambo achter Jamai aan rent. Onderweg stort hij zich nog even op een onschuldige theaterbezoeker. Kortom: Dikke pret voor acteurs en publiek!

Ondanks dat de avond een beetje proeft als een avondje ‘Lama’s’ is de Grote Improvisatieshow erg vermakelijk. Ik, en niet alleen ik, heb meerdere malen dubbel gelegen om de humor van de 5 heren.De acteurs van de show kunnen stuk voor stuk goed met het publiek overweg en dat merkt men bijvoorbeeld op het moment dat er enkele laatkomers binnenkomen. Bij de voorstelling die ik bezocht werd dit natuurlijk direct meegenomen in de show… ‘Ik wil graag zien waarom deze mensen zo laat zijn.’ Ook de improvisatiescene waarbij het publiek in de pauze verzoekjes in een hoed mocht doen was erg vermakelijk en spitsvondig. De reacties in ze zaal waren positief en ook de heren zelf genoten zichtbaar.

Zoals ik al eerder aangaf lijkt het concept erg op dat van de Lama’s, maar dan net niet. Dit komt uiteraard doordat de heren het ook met de helft van de oude cast moeten doen. Toch heeft de Grote Improvisatieshow wel zijn eigen charme. Of het nu komt door de uitgebreide striptease die Tijl gaf, de homograppen van Jamai en Rick Paul of de droge interactie van Wilco Terwijn… De Grote Improvisatieshow is gewoon energierijk, leuk, verrassend, vermakelijk en vooral erg grappig. Een avond lachen keihard lachen staat gegarandeerd bij een bezoek aan deze show en dat is voldoende!

Deel: