Het is zijn derde album pas sinds 2002, maar toch mogen we Justin Timberlake wel een vaste waarde in de hitparades noemen. Misschien wel door zijn ontelbare samenwerkingsverbanden, want we moetden tot 2007 terug gaan vooraleer we een solo-single in het lijstje hits van het oud-*NSYNC-lid kunnen vinden. Sindsdien samenwerkingen met o.a. Madonna, Nelly Furtado, enkele malen Timbaland en onze eigen Esmee Denters, wiens carrière sowieso door Timberlake een boost heeft gekregen. Nu, 6,5 jaar na ‘FutureSex/LoveSounds’ dan eindelijk het vervolg, ‘The 20/20 experience’.

Wat Justin Timberlake goed doorheeft is hoe je een album commercieel aantrekkelijk maakt. Mysterieus kondigde hij zijn comeback met een aantal cryptische tweets aan. En het werkte; Het album kwam in de week van release direct op 2 binnen in de album top 100, waarmee hij het openingssucces van zijn eerdere twee albums al direct oversteeg.

Het lukt Timberlake op ‘The 20/20 Experience’ wonderwaarlijk weer om, natuurlijk met de hulp van, inmiddels vaste, producer Timbaland ook ditmaal weer een puik stukje muziek neer te zetten, hoewel de stijl overduidelijk wat is gedraaid. De R&B-pop van ‘FutureSex/LoveSounds’ is op ‘The 20/20 Experience’ duidelijk ingeruild voor een wat volwassener soulgeluid, waarbij de romantisch en sexueel getinte teksten gebruikt worden om steeds verder weg te draaien van zijn ‘The New Mickey Mouse Club’- en *NSYNC-achtergronden. Het werd ook wel eens tijd.

Niet alles op het album is puur en alleen gemaakt voor op de radio. Met ‘Pusher Love Girl’ en ‘Mirrors’ als uitschieters levert Timberlake gewoon een 10 nummers durend album af met een gemiddelde van 7 minuten per track! Welke pure top 40-artiest doet hem dat dezer dagen nog na? Met ‘Let the groove get in’ en ‘Don’t hold the wall’ heeft Timberlake na ‘Suit & Tie’ en ‘Mirrors’ nog zeker twee hangijzers in het vuur om de hitlijsten de komende maanden nog vurig te bestijgen. Met ‘The 20/20 Experience’ vestigt Timberlake zich definitief aan het firnament en trekt de zanger een lange neus naar zijn zijn oude boyband-maatjes, die hij met het album mijlenver achter zich laat. (8/10) (RCA)

Deel: