Toen ik het nieuwe album “Buck” van de boomlange Zweed Daniel Norgren ontving dacht ik gelijk dat de titel klopte. De cd wordt namelijk geleverd in een soort fotoboekje. Nadat ik het Zweedse woord buck (wat reebock betekend) had opgezocht moest ik mijn gedachte herzien. Verder zoekend blijkt Buck de naam van zijn oude Volvo, vernoemd naar de schrijver Charles Bukowski. De plaat begint dan ook met een soundscape van zijn Volvo, waarin hij thuis rond rijd en foto’s maakt van de omgeving. Enkele van deze foto’s staan afgebeeld in het boekje. De soudscapes van deze volvo komen nog 3 keer terug op deze plaat.

“Buck” is alweer het 4e album (3e op het Cool Buzz Label) van Norgren. Begonnen als een one-man-bluesband (zang/drums/gitaar gelijktijdig) maar inmiddels begeleid door Anders Grahn op bass. En op deze plaat komt er dan ook nog orgel/piano bij. Op het podium wordt dat bespeeld door Pelle Nyhage.

Na de eerste soudscape is “Houwling Around My Happy Home” eigenlijk het eerste muzikale hoogtepunt van de CD. En met 10.14 minuten ook gelijk het langste nummer. Met een stem van een jonge Tom Waits en een loopje dat zo afkomstig kan zijn van een JJ Cale plaat.

Ook op de rest van de plaat blijft Norgren het blues/roots genre trouw. De ene keer wat uptempo (“What Ever Turns You On”), dan weer een ballad (“Music Tape”), soms een beetje soul (“Putting My Tomorrows Behind”) soms beetje country (“I’m A Welder”) maar altijd blijft het boeien. Interesse gewekt? In april komt hij voor een paar concerten naar Nederland. Ga hem dan eens live bekijken in een van de onderstaande zalen, want dat is een nog groter feest.

25-04: Paard van Troje, Den Haag
26-04: Paradiso, Amsterdam
27-04: De Oosterpoort, Groningen
29-04: Patronaat, Haarlem
30-04: Burgerweeshuis, Deventer

(Cool Buzz) (8/10)

Deel: