Komende zomer vindt er geen outdoor editie van het hiphopfestival Boogiedown plaats, zo heeft de organisatie helaas moeten doen besluiten. Het financiële risico om een nieuwe zesde festivaleditie tot een goed einde te brengen, wordt mede door de financiële crisis op voorhand als te groot gezien. De duizenden rapliefhebbers, breakdancers en skateboarders, maar ook de gewone festivalgangers en dagjesmensen zullen dit jaar hun heil in augustus dus ergens anders moeten zoeken dan op het Chasséveld in Breda.

Na drie gratis toegankelijke festivaledities zag de organisatie zich in 2011 al genoodzaakt om voor het eerst entree te moeten vragen. Nu twee jaar later lijkt de recessie waarin ons land zich verkeert de mooie toekomstplannen van de organisatie te dwarsbomen en voelt zij zich genoodzaakt om de verdere doorgroei uit te stellen. De exacte schuldvraag is in deze niet aan te wijzen. Het is vooral een optelsom van verschillende aspecten: de rigoureuze bezuinigingen van de overheid binnen de culturele sector, maar ook de sombere economische vooruitzichten waardoor het bedrijfsleven en consumenten hun hand op de knip houdt, spelen de festivalorganisatie hierbij parten. Het feit dat potentiële bezoekers tegenwoordig steeds vaker tot het allerlaatste moment wachten met het aanschaffen van een entreebewijs, zorgt voor grote onzekerheid en levert een enorm financieel risico op. De gedachte dat de weersverwachting een grotere doorslaggevende factor is om het evenement al dan wel of niet te bezoeken dan de daadwerkelijke prijs/kwaliteitverhouding van het feitelijke product, zorgt voor veel onzekerheid voor de organisatie.

Op de vraag of dit het definitieve einde van het jaarlijks terugkerende hiphopfestival betekent, antwoord Loek Jurres, persvoorlichter van Stichting Boogiedown Nederland, stellig ontkennend. “We hebben inderdaad vanwege onder meer slechte weersvoorspellingen voorafgaande aan de afgelopen editie, het boekjaar nipt op break-even kunnen afsluiten. De afnemende subsidiebijdragen en lagere sponsoropbrengsten in combinatie met de sombere marktvooruitzichten vormen alleen voor dit jaar een te groot risico om het festival in de huidige vorm door te laten gaan. Zelf zijn wij als organisatie altijd gedreven om onszelf te overtreffen en in het huidige klimaat zien wij hiertoe geen reële kans. We moeten hierbij niet enkel aan onszelf denken maar tevens aan de eventuele risico’s van onze trouwe partners en toeleveranciers. Ondanks de steun van de Gemeente Breda, hoofdsponsor Canna en alle overige sponsoren hebben wij derhalve als festivalorganisatie, met pijn in ons hart, besloten om af te zien van een editie in 2013 en onze pijlen te richten op 2014 om volgend jaar hard terug te komen. Hierbij bekijken we alle opties en zijn we ons aan het beraden of andere omstandigheden een solidere basis vormen voor een nieuwe editie van Boogiedown.”

Ondanks het feit dat het hiphopfestival in Breda dit jaar geen doorgang vindt, is Stichting Boogiedown Nederland nog steeds volop actief in de evenementenwereld. Zo is Boogiedown een samenwerking aangegaan met Mezz concerts & dance om het hiphopklimaat in Breda en omgeving van een verfrissende cultuurinjectie te voorzien om zodoende van het aanbod van hiphopactiviteiten en -concerten een terugkerende aangelegenheid te maken in het lokale poppodium. De eerste concertavond die gezamenlijk werd gepresenteerd, met de Eindhovense rapper Fresku in de hoofdrol, vond eind december plaats en was een enorm succes. Inmiddels begint ook de hiphopagenda van Mezz voor dit jaar redelijk bezet te geraken. Zo staan op donderdag 28 maart Hef + Team Vieze in Mezz, op donderdag 18 april komen de rappers van Dope D.O.D. naar de lokale poptempel en op vrijdag 10 mei brengt zelfs de Amerikaanse rapper Masta Ace wederom een bezoek aan Breda in het kader van zijn komende Europese tournee. Daarnaast is Boogiedown tijdens het Paasweekeinde van 29 t/m 31 maart voor het derde opeenvolgende jaar gastheer van de hiphop area van het festival Paaspop in Schijndel. Hier presenteert Boogiedown optredens van bekende rappers als onder meer Kraantje Pappie, Fresku, De Kraaien, Faberyayo (De Jeugd Van Tegenwoordig), Fotosynthese en Nouveau Riche feat. Mr. Polska. Op 25 maart presenteert Boogiedown eveneens een exclusief clubconcert van de Amerikaanse raplegende Nas in poppodium 013 te Tilburg. Kortom, Stichting Boogiedown Nederland blijft de hiphopliefhebbers in Breda en in de rest van Nederland, ondanks het niet doorgaan van het outdoor festival in augustus, het hele jaar door verblijden met tal van overige activiteiten. Hiphop is verre van dood, dankzij organisaties als Boogiedown leeft hiphop juist als nooit tevoren in het zuiden van het land.

Deel: