‘Say It To My Face’ is een moeilijk te vatten, complex album, dat me pas na vaak luisteren weet raken. De Fun Lovin ‘Criminals gaan even niet op tournee, het moment waarop bandlid Huey Morgan zijn kans schoon ziet om zijn eigen plaat te gaan maken. Het worden evenwichtig gekozen teksten die uit het leven zijn gegrepen en me in de muzikale sfeer terechtbrengt in de mistige uithoeken van het hectische New York, gangsters, rokerige bars en heel veel drank.

Morgan heeft voor ‘Say It To My Face’ de hulp ingeroepen van oude vrienden Chris Scianni (gitaar) en King (basgitaar) waarmee hij de gelegenheidsband The Tangiers Blues Band vormde. Fun Lovin’ Criminals collega Frank Benbini drumt, Pete Levin speelt toetsen en Naim Cortazzi de ukelele. Grammy winnaar Tim Latham (De La Soul, Lou Reed) produceerde het album.

De Bob Dylan-achtige hese stem is de donkerrode draad, de houvast, in een mengelmoes afro-funk en blues met hiphop en vooral country-western  accenten. De nummers komen wat hier en daar wat chaotisch over door de vele verschillende instrumenten en koortjes die de revue passeren. Mij verrast Huey het meeste in de juist ingetogen nummers. Hoe creatief en muzikaal technisch de overige ‘New Yorkers’ mogen zijn, Heuy voert de boven toon. Even los zijn van de Fun Lovin ‘Criminals was een oprechte goede keuze. (8/10) (V2 Records)

 

Deel: