Margriet Eshuijs is al jaren een begrip in onze vaderlandse muziek. Eerst met de band Lucifer, daarna solo en met de Margriet Eshuijs band. Tegenwoordig toert ze met Maarten Peters (zang, akoestische en elektrische gitaren) en Co Vergouwen (vleugel, keyboards, Hammond orgel, backingvocals). In deze samenstelling gaven ze gisteravond een wel héél bijzonder concert in de Koningshof te Maassluis. Voor dit optreden werden ze begeleidt door het KNA… Nu hoor ik jullie denken “wat is dat? de KNA?”.

Dat zal ik jullie vertellen. KNA is de afkorting van “Kunst Na Arbeid”. Dit is een orkest wat bestaat uit mensen die na hun dagelijkse werkzaamheden als hobby en passie hebben het maken van muziek. Dit orkest zag ik voor de eerste keer, en ik was benieuwd hoe deze toch wel bijzondere combinatie uit zou pakken. Bij aankomst was het nog behoorlijk rustig in de lobby, maar al snel liep deze vol. Zo rond kwart over acht ging de deur van de zaal open en mochten we plaatsnemen in de knusse en zeer gezellige zaal van dit theater.

Onder luid applaus kwam het orkest op en de spreekstalmeester gaf enig uitleg over hoe het orkest ontstaan is. Als eerste stuk muziek werd er een medley van Coldplay gespeeld. Ik moet zeggen dat het wel heel apart was om dit op een orkestrale manier te horen, maar zeker zeer de moeite waard! Na een oorverdovend applaus van de toch goed gevulde zaal, nam de dirigente het woord en vertelde een en ander over het volgende nummer dat ze ten gehore gingen brengen. Iedereen kent wel het verhaal van de klassieker ‘The Wizard of Oz’.

De soundtrack van deze film bestaat uit een aantal zeer mooie stukken muziek, vanavond werden we getrakteerd op een prachtige versie van ‘Somewhere over the Rainbow’. Na deze schitterend gespeelde uitvoering vervolgde het orkerst met de openingstrack van ‘The Godfather’ soundtrack, getiteld ‘The Godfather Waltz’. Ook hier liet het orkest horen niet zomaar een groepje amateurs te zijn, integendeel, ik kreeg er kippenvel van, wat mooi! Na te zijn bijgekomen van deze oase van muziek werd het volgende nummer wederom ingeleid door de dirigente. Wie kent Disney’s klassieker ‘ Alice in Wonderland’ niet, van deze film werd er een stuk muziek gespeeld, en ik blijf het zeggen… grote klasse!

Na Adele’s ‘Rolling in the Deep’ voegden Margriet, Maarten en Co zich bij het orkest. De zangeres werd aangekondigd door de spreekstalmeester, en bedankte het orkest en het publiek voor het applaus dat ze kreeg. Het orkest kreeg even vrij en het nummer ‘Ik moet nog zoveel doen’ klonk door de Koningshof, een lied geschreven door Maarten Peters voor Liesbeth List. Maartens kwaliteiten als zanger en muzikant kende ik al, maar dit nummer had ik nog niet eerder gehoord, echt absoluut schitterend! Het subtiele pianospel van Cor, het gitaarspel van Maarten, en de zang van Margriet… wederom kippenvel.

Dirigente Ellen van den Berg werd aangekondigd door Margriet, en ze vertelde dat ze samen met het orkest een nummer heeft uitgekozen getiteld ‘Coming in from the Rain’. Wat mij wel opviel is dat op sommige momenten Margriet’s stem het (voor mijn gevoel dan) liet afweten. Het voorlaaste nummer alvorens er pauze was, was ‘Lucky Day’, een lekker up-tempo nummer waarbij het orkest wederom liet horen van alle markten thuis te zijn. Margriet’s grootste hit, het uit 1975 daterende nummer ‘House For Sale’, waarmee ze met de band Lucifer een enorme hit scoorde, sloot het eerste deel van het bijzondere concert af.

De avond werd op een bijzondere manier vervolgd. Niet KNA, maar KNS had plaatsegenomen op het podium. Wederom hoor ik jullie denken…. KNS staat voor ‘Kunst Na School’. Deze groep jongeren, onder leiding van Cindy van der Zee, bracht drie nummers ten gehore. De tune van ‘The Flintstones’, Michael Jackson’s ‘Heal the World’ en de Black Eyed Peas hit ‘ I Gotta Feeling’. Heel erg leuk om te zien en te horen dat er gelukkig ook nog jongeren zijn die zich interesseren voor de muziek. Ik kan hier maar een ding over zeggen, ga zo door!

De aanstormende jeugd maakte plaats voor de “ouderen” van KNA, en het concert werd vervolgd met een stuk Franse muziek getiteld ‘Paris Montmartre’. Uit de Franse sfeer komend, gaat het orkest verder met de Moody Blues hit ‘Nights in White Satin’. Echt, ik heb er met open mond naar zitten luisteren, subliem! Margriet kwam het podium weer op en vervolgde tesamen met Co en Maarten met het lied ‘Trouble in Paradise’. Dit lekkere nummer – waarbij het publiek meeklapte en meezong – luidde de finale van de al zeer geslaagde avond in. Het laatste nummer, alvorens het orkest weer mee ging spelen, was ‘You take my breath away’. Margriet vertelde dat het nummer een soort van slaapliedje is. Het werd stil in de zaal, Maarten liet wederom horen wat een fantastische gitarist hij is, prachtig gewoon.

Dirigente Ellen werd er bijgeroepen en het concert werd vervolgd met ‘God is asleep’. Ieder jaar is er in ons land de ‘Night of the Proms’, met daarbij de vaste waarde John Miles. Miles is natuurlijk bekend van zijn wereldhit ‘Music’. Dit nummer is voor een orkest zeker niet makkelijk met alle tempowisselingen. Maarten Peters nam de zang waar en het gitaarspel, het orkest deed tijdens deze schitterende uitvoering zeker niet onder voor het Night of the Proms orkest. Na dit nummer kregen ze dan ook een staande ovatie, en ik zeg “absoluut terecht!”. De zeer geslaagde avond werd afgesloten met Barry Ryan’s hit ‘Eloise’.

Zoals eigenlijk bij ieder concert werd er nog een toegift gespeeld. Het publiek zong en klapte vol overgave mee met Ben E. King’s wereldhit ‘Stand by Me’. Na het concert had ik nog even het genoegen om met Margriet te kunnen praten, zij was vol lof over het orkest, en ik kan het niet vaak genoeg zeggen, terecht! Margriet, Maarten en Co hebben gisteravond, begeleid door het KNA orkest, een fantastisch concert neergezet!

Deel: