De nieuwe tournee van the Dubliners krijgt een bijzonder tintje, want hij staat niet alleen in het teken van het 50-jarig bestaan, maar ook van de groepsleden die inmiddels niet meer in leven zijn. Naast McKenna zijn dat Luke Kelly, Ciaran Bourke en Ronnie Drew. John Sheahan, Sean Cannon, Eamonn Campbell, Patsy Watchorn en Gerry O'Connor eren hun overleden vrienden op het podium door middel van een presentatie van bijzondere archieffoto's, videoclips en oorspronkelijke soundtracks van concerten uit lang vervlogen dagen. 

Daarnaast zal Sheahan een aantal gedichten voordragen die hij speciaal voor zijn makkers heeft geschreven. Tijdens de nieuwe tournee van the Dubliners worden dus legendarische muzikanten op een bijzondere manier ,tot leven gebracht' en dat is een gebeurtenis die geen Dubliners-fan mag missen. De befaamde Ierse folkgroep The Dubliners leed eerder dit jaar een gevoelig verlies door de dood van banjospeler Barney Mckenna. De muzikant overleed vrij onverwacht op 72-jarige leeftijd. Hij werd gezien als een van de meest invloedrijke banjospelers in de Ierse folk en was de laatste van de vier oprichters van The Dubliners die nog in leven was.

Zijn plaats is inmiddels ingenomen door Gerry O'Connor, een man die geldt als een belangrijke vernieuwer van het banjospel. O'Connor was lid van de groep Four Men And A Dog en speelt net zo gemakkelijk Amerikaanse bluegrass, Afrikaanse en Aziatische volksmuziek als Ierse folk. Diverse soloplaten onderstrepen z'n kwaliteit. Mensen die hem met the Dubliners aan het werk gehoord hebben, zijn onder de indruk: O'Connor brengt rock and roll in het repertoire van de Ierse folkveteranen.

Foto (c) 2012 Stephen Hotsma

Deel: