Van Michael Jackson's 'Off the Wall' naar AC/DC's 'Back in Black' ga ik vandaag naar een band waarvan ik al eerder een legendarisch album besprak. 'Innuendo' was dit album,  het veertiende album van de rockband toen hun zanger Freddie Mercury nog in leven was. Helaas is hij een paar maanden na dat het album uitkwam aan de gevolgen van aids overleden. Deze week in 'Legendary Albums …..  'A Night at the Opera' (Queen).

{slide=Queen – '39'}http://www.youtube.com/watch?v=BnfeI0h9eB0{/slide}

'A Night at the Opera' is een album uit 1975 van de Britse rockgroep Queen. Op dit album staat de "all time classic" 'Bohemian Rhapsody, wat over de gehele wereld bij vele mensen bovenaan prijkt in de lijstjes met beste plaat ooit gemaakt. Buiten 'Bohemian Rhapsody' bevat 'A Night at the Opera' ook het nummer 'Love of My Life', een akoestisch nummer wat bij nagenoeg al hun concerten op de setlist stond. Brian May schreef toen hij bezig was met een studie over astronomie het nummer '39', met als onderwerp een man wie de aarde verlaat om een nieuwe wereld te vinden. Na terugkomst blijkt hij niet één jaar maar honderd jaar weg te zijn geweest., en zijn gehele familie niet meer in leven is. 

{slide=Queen – 'Bohemian Rhapsody'}http://www.youtube.com/watch?v=irp8CNj9qBI{/slide}

Freddie Mercury schreef het nummer 'Death On Two Legs (Dedicated To……. '. De tekst van dit  nummer is behoorlijk hard en een regelrechte aanval tegen manager Norman Sheffield, wie door Trident; de maatschappij welke toen hun platen uitbracht. Brian May, Roger Taylor en John Deacon vonden de tekst nogal er ver gaan en hadden aan Freddie gevraagd of het niet wat minder kon. Freddie antwoordde heel resoluut "de schrijver bepaald". Het nummer 'The Prophet's Song' is ook een nogal controversiëel nummer, dit omdat het nogal laconiek op de kerk reageert. Ook dit nummer werd geschreven door May, tekstueel beïnvloed door een droom die hij had over de Ark van Noach en de invloed van de kerk. In eerste instantie heette het nummer 'People of the Earth'. Het was nog niet helemaal af toen het nummer tijdens een persconferentie gedraaid werd.

{slide=Queen – 'Love Of My Life'}http://www.youtube.com/watch?v=Q4lupqXayYI{/slide}

'A Night at the Opera' werd in november 2005 opnieuw uitgebracht, dit keer onder de titel '30th anniversary edition'. Deze heruitgave bestaat uit een cd en dvd. De cd bevat een geremasterde versie van 'A Night at the Opera', de dvd bevat ook het hele album, maar dan met alle clips behorend bij de tracks van 'A Night at the Opera'. Deze geremixte versie in het DTS 5.1. formaat bevatte ook een alternatieve opname, voorzien van commentaar van de leden van de band. Één jaar later kwam er wederom een dvd over 'A Night at the Opera', deze keer de documentaire getiteld 'The Making Of 'A Night At The Opera' uit de documentaire-serie 'Classic Albums'. In 2011 verscheen de 2011 Digital Remaster, deze keer zonder dvd.

{slide=Queen – 'You're My Best Friend'}http://www.youtube.com/watch?v=tN_HVup9oOg{/slide}

De titel van het album is afgeleid van de uit 1935 daterende Marx Brothers film 'A Night at the Opera'. Tijdens een van de spaarzame vrije avonden dat ze niet in de studio aan het opnemen waren, zaten ze gezamenlijk naar de film te kijken. Omdat ze bezig waren met de opnames van het stukje opera wat te horen is in 'Bohemian Rhapsody', besloten ze om de filmtitel te gebruiken voor hun nieuwste album. In 1976 namen ze de opvolger van 'A Night at the Opera' op, deze werd ook vernoemd naar een Marx Brothers film getiteld 'A Day At The Races'.

{slide=Queen – 'Death On Two Legs'}http://www.youtube.com/watch?v=ffiZPD6Quos{/slide}

Deel: