Vrijdagavond trad Hangover Hero op in P3, Purmerend. Daar zocht ik hen op, om meer te weten te komen over het ontstaan en de samenstelling van de band. Onbewust, maar toch op de mooie datum 11/11/11 kwam het debuut album Hangover Hero uit. Daarvoor speelden ze 2x in de huidige samenstelling live: in mei stonden zij in Tivoli de Helling en begin juli op festival Metropolis in Rotterdam, een festival waar veelbelovende nieuwe bands mogen optreden.

Ronald Landa, oprichter, zanger en een van de 2 gitaristen van de band kiest, als hij de keuze voorgelegd krijgt tussen concert en festival, voor optreden op een festival. “Een festival omdat de omgeving vaak mooi is, je er veel nieuwe mensen leert kennen en voor een relatief nieuwe band je ook mensen trekt die de band nog niet kennen. Meezingen met de tekst is dan weer meer een voordeel van een concert, immers mensen komen dan specifiek voor jou als band.”

Ronald: “Wij zijn een echte live-band die er een feestje van wil maken, en onze teksten zijn niet om te sippen, pessimisme is er al genoeg in de muziek”. Hij omschrijft de muziek dan ook als ‘feel good’ Amerikaanse rock, met hier en daar nog metal-invloeden. Muzikale invloeden zijn o.a. Alter Bridge en Nickelback, maar ook het Zuid-Afrikaanse Seether wordt genoemd. De stem van Ronald is eigen, al was het in eerste instantie niet de bedoeling dat hij de zang op zich zou nemen. Niels Geuzebroek (nu deelnemer bij The Voice of Holland) zou de zang voor zijn rekening nemen, maar zijn stem was te ‘poppy’ voor de muziek die Ronald in gedachten had. Ronald is toen zanglessen gaan nemen, en heeft een demo ingezongen die veel positieve reacties ontlokte, zodoende is hij nu de zanger van Hangover Hero.

Hangover Hero bestaat naast Ronald Landa uit bassist Mats van der Valk (Autumn), gitarist Ad Sluijter en drummer Andre Borgman (ex After Forever). Ronald speelde tussen 2006 en eind 2009 bij Delain, een ‘female fronted’ band. Hij had het daar zeer naar zijn zin, maar zijn passie om een eigen band te beginnen, waarbij hij zelfde koers kon bepalen, liet hem niet los. Metallica is de inspiratiebron geweest, zeker qua samenstelling: een drummer, een bassist en 2 gitaristen. “En geen keyboard” zegt Ronald nadrukkelijk. Toen Ad eind 2008 stopte bij Epica, was dat voor Ronald een teken dat zijn droomband binnen handbereik was. Andre was in die tijd ook al in de picture, Mats werd na een ontmoeting tijdens Metal Female Voices een demo opgestuurd met de vraag te kijken of hij bassist wilde worden in de band: hij ging meteen overstag.

De naam Hangover Hero heeft de band te danken aan Sascha Paeth, de producer van hun eerste album. “We bleven ’s avonds vaak hangen in de studio, met enige drank. Dan waren we ’s ochtends brak, maar we werkten wel hard door. Sascha noemde ons dan ook de rest van de opnametijd de Hangover Heroes. Dat bleef hangen.”Omdat Heroes toch te Beatlesachtig klonk, werd het uiteindelijk Hangover Hero”.

Het schrijven van de muziek doet Ronald. Daarnaast schrijft Mats het overgrote deel van de teksten, waarbij hij de sfeer van de muziek en de melodie als leidraad gebruikt. Ronald zingt een bepaalde lijn, met verzonnen woorden, waar af en toe een bestaand woord tussen zit. En soms is dit ene bestaande woord de bron voor Mats om een heel nummer te schrijven. Het album Hangover Hero bevat 11 liedjes, waaronder ‘Play in a Band’ en ‘Mr. Perfect’, die ze vanavond zullen spelen hier in Purmerend. Jammer dat ik het feestje niet bij kan wonen, maar wanneer ze in de buurt van Utrecht spelen, kom ik zeker kijken. Ik heb wel zin in een ‘feel good’ feestje, in deze tijden van recessie!


Foto’s (c) 2011 Armelle van Helden

Deel: