In tijden dat Griekenland op instorten staat en veel landgenoten gekscherend over de Grieken en hun land praten komt na de gyros, souflaki en Retsina nog iets anders moois onze kant op. De op het Griekse eiland Kefalonia geboren Maria Markesini streek enkele jaren geleden in Rotterdam neer om aldaar het conservatorium af te ronden als klassiek pianiste. Nu, na enkele klassieke bijdragen op verschillende albums en een jazzalbum, vindt de roodharige schone het tijd om haar liefde voor de film op plaat te zetten.

Op ‘CinemaPassionata’ brengt de Griekse een twaalftal filmcovers, variërend van ‘Slow Hot Wind’ uit ‘The Big Lebowski’, tot ‘The Rainbow Connection’ uit ‘The Muppet Movie’. Met voor mij onbekende songs uit voor mij nog onbekendere films als ‘Les Valseuses’, ‘Lathos Ston Erota’ en ‘Les Demoiselles de Rochefort’, maar ook een drietal zelf geschreven, door films geïnspireerde tracks.

Het album ‘CinemaPassionata’ staat bol van de filmmuziek, en dan niet puur alleen omdat de nummers er oorspronkelijk vandaan komen, de sfeer van het gehele album adems meer film uit dan welke soundtrack dan ook. Opmerkelijk is de keuze voor het aandoenlijke ‘Duifies’, uit onze eigen ‘Ja Zuster Nee Zuster’, waarop Markesini met een stem die doet denken aan prinses Máxima, een ode brengt aan Harry Bannink. Nog Nederlandser is de track gemaakt door de achtergrondgeluiden en fragmenten als de troonsafstand van Wilhelmina, het beroemde ‘At your Service’ van Pim Fortuyn, een wedstrijd van het Nederlands Elftal, en het passende ‘Hij was een beetje dom’, van Máxima zelf.

Waar Maria Markesini voorheen nog in duet trad met niemand minder dan Richard Bona en het North Sea Jazz Festival-podium betrad met Bert van den Brink, gaat Markesini op dit album verder dan alleen jazz. Ja het is jazz, nee het is geen jazz, het is een beetje schipperen tussen jazz, klassiek, cabaret en poppy fado. Het is in ieder geval een schande dat bij de Edison Jazz Awards vanavond in Eindhoven een cd is gemist, want naast George Michael, Demis Rousos en Nana Mouskouri heeft Griekenland er overduidelijk weer een exportproduct bij. Of mogen we Maria Markesini inmiddels een Nederlandse noemen? Graag, want dan heeft Nederland er een topper bij! (9/10) (Amazing Artists/Coast to Coast)


{slide=tourschema} za 17-12-2011 Parkstad Theaters Heerlen
ma 16-1-2012 Kleine Komedie Amsterdam (première)
za 28-1-2012 Amphion Theater Doetinchem
vr 10-2-2012 Agnietenhof Tiel
za 11-2-2012 De Meerse Hoofddorp
vr 17-2-2012 Stadsgehoorzaal Kampen
do 1-3-2012 Klooster Woerden
za 3-3-2012 Goudse Schouwburg Gouda
vr 9-3-2012 Vredenburg Utrecht
wo 14-3-2012 De Doelen Rotterdam
do 29-3-2012 Philharmonie Haarlem
do 5-4-2012 Speelhuis Helmond
do 12-4-2012 Schouwburg Nijmegen
vr 13-4-2012 Chassé Theater Breda
{/slide}

Deel: